Gazprom, el gegant gasístic rus, ha confirmat aquest dilluns que la pressió s'ha estabilitzat a les dues canonades del gasoducte Nord Stream i en un dels dos fils del Nord Stream 2, per la qual cosa les fuites de gas s'han aturat.
“La pressió a la canonada A del gasoducte Nord Stream 2 i als dos fils del gasoducte Nord Stream es va estabilitzar després del trencament, les fuites de gas van cessar”, segons ha informat la companyia.
— Gazprom (@GazpromEN) October 3, 2022
Els treballs de Gazprom se centren ara a tractar de reduir la pressió del fil B del gasoducte Nord Stream 2. Per això la companyia es troba extraient mitjançant bombament el gas natural emmagatzemat a la canonada. L'entitat ha explicat que "això permetrà una revisió segura de la integritat del fil B, a més de reduir els riscos ecològics potencials en cas d'una possible fuita de gas".
“En cas que es prengui la decisió d'iniciar el subministrament per la canonada B de Nord Stream 2, després de la revisió de la integritat del sistema i la confirmació d'aquesta possibilitat per part dels òrgans reguladors, el gas natural serà bombat de tornada al gasoducte”, ha indicat Gazprom.
En aquest sentit, el portaveu de Kremlin, Dmitri Peskov, no ha descartat aquest dilluns la possibilitat de restablir el funcionament dels gasoductes, però ha assenyalat que “no hi ha una comprensió” sobre quan podria passar això.
Per Peskov, “encara cal investigar aquestes zones i comprendre que hi ha al fons del mar, per entendre la magnitud del desastre”.
Tot i això, ha descartat la possibilitat d'una cooperació internacional en aquest sentit, "tenint en compte la posició d'histèria i antagonisme d'Occident en contra del nostre país".
Les autoritats daneses ja havia donat per finalitzades les quatre fugues als gasoductes russos Nord Stream, segons la Direcció General d'Energia de Dinamarca.
Cal recordar que la setmana passada Dinamarca i Suècia van declarar l'emergència energètica després de detectar fugues a Nord Stream. En concret, el gasoducte Nord Stream 1 que uneix Rússia i Alemanya tenia dues fugues de gas al mar Bàltic, una a la zona sueca i una altra a la danesa. Així mateix, també s'havia anunciat, un dia abans, una fuita al gasoducte paral·lel Nord Stream 2, tot i que cap dels dos gasoductes estava en servei quan es van produir els accidents.
Aquests incidents han portat tant els països afectats com la resta de la Unió Europea, els Estats Units i Rússia a acusar-se de sabotatge.