ep el director general de funcas carlos ocana en una imagen de archivo
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) ha abaixat en 3,2 punts percentuals la seva previsió de caiguda del PIB per a enguany, fins al 13%, a causa del nombre més alt de contagis i el seu efecte dissuasiu en l'arribada de turistes i a l'impacte en la confiança dels consumidors, mentre que per a l'exercici 2021 augura un repunt del 7,9% per l'efecte inèrcia i la previsible contenció de rebrots de Covid i la normalització de comportaments.

La taxa d'atur escalarà al 17% enguany i al 17,2% el pròxim exercici, amb un nivell de dèficit del 12,2% i el 8%, respectivament, amb un augment de la despesa pública només aquest any de 26.000 milions d'euros i un enfonsament de la recaptació de 72.000 milions d'euros.

Aquestes són les darreres previsions de tardor per a l'economia espanyola, presentades en roda de premsa telemàtica pel director general de Funcas, Carlos Ocaña, i el director de Conjuntura i Economia Internacional de Funcas, Raymond Torres, que han atribuït l'empitjorament de previsions a l'augment de contagis i el seu efecte dissuasiu per a l'arribada de turistes estrangers (2 punts de PIB enguany) i a l'impacte negatiu sobre la confiança dels consumidors (1 punt).

Ocaña ha explicat que malgrat aquest empitjorament de previsions, s'augura una millora durant la segona meitat de l'any, amb un rebrot econòmic del 11,6% i el quart trimestre un 1,6%, que es prolongarà al 2021, quan l'economia creixerà un 7,9%.

ENFONSAMENT RECAPTATORI DE 72.000 MILIONS

Com a conseqüència, ha indicat que el mercat laboral registrarà un "agreujament" per la crisi, que es reflectirà en una caiguda del nombre d'hores treballades similar a la del PIB enguany (-13%) i elevarà la taxa d'atur al 17% per al conjunt de l'any, arribant al 19,9% l'últim trimestre.

No obstant això, Ocaña ha matisat que el recurs dels ERTO i el repartiment del treball ha mitigat l'impacte sobre l'ocupació i fa que sigui "significativament menys desfavorable" que en crisis anteriors.

De cara al 2021 Funcas augura que la taxa d'atur serà del 16% i a la fi de 2021 hi haurà 600.000 aturats més que abans de la crisi.

Quant al dèficit públic, estima una alça de 26.000 milions de despesa pública enguany i un enfonsament de la recaptació de 72.000 milions d'euros, la qual cosa elevarà el dèficit públic al 12,2% del PIB, mentre que al 2021 es moderarà fins al 8%.

ELS FONS EUROPEUS APORTARAN 1,3 PUNTS DE PIB

Funcas ha incorporat l'impacte dels fons europeus de 140.000 milions d'euros per al període 2021-2027, que estima en 1,3% punts de PIB, si bé al 2021 calcula un impacte inferior a un punt de PIB, amb l'arribada d'uns 14.000 milions, que seran "difícil" d'executar durant aquell l'exercici.

Ocaña i Torres han remarcat la necessitat d'un pla a mitjà termini per ajustar les finances públiques i de reformes estructurals per tal d'acompanyar els fons europeus, com el mercat de treball i pensions, i a més llarg termini les relatives a Educació o I+D.

En aquest sentit, Torres ha augurat que els fons europeus aportaran 1,1 punts al creixement de 7,9 punts de 2021.

Per al període 2022-2026 l'aportació europea serà d'1,3 punts sobre el creixement de 2 punts previst sense reformes, mentre que amb reformes els fons aportarien 1,4 punts del total de 2,5 punts de creixement que es podria registrar.

INCERTESA: ESTALVI DE FAMÍLIES DE 70.000 MILIONS I EMPRESES "ZOMBI"

El director de Conjuntura i Economia Internacional de Funcas ha citat com a incerteses l'estalvi, que podria arribar a 70.000 milions en el cas de les famílies i 20.000 milions en el de les empreses.

També ha citat les fallides i la possibilitat d'un elevat nombre d'"empreses zombis", així com els dubtes sobre els fons europeus i les reformes que haurien d'anar aparellades.

Noticias relacionadas

contador