ep varios billetes a 9 de enero de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funques) ha elevat en tres dècimes la previsió del Producte Interior Brut (PIB) espanyol per al 2024, fins a l'1,8%. A més, manté la projecció per al 2025 i estima que el creixement econòmic serà del 2%.

De cara a aquest any, des de Funcas expliquen que l'impuls procedirà del consum privat i del lleuger repunt previst de la inversió. Pel que fa al consum privat, creuen que se sostindrà gràcies als ingressos aportats per la creació d'ocupació i al desemborsament d'una part de l'estalvi acumulat l'any passat com a conseqüència de la desinflació.

Calculen que part d'aquest excés de liquiditat desaparegui aquest any, de manera que la taxa d'estalvi baixaria al 10,3%, encara per sobre de la mitjana històrica.

Per al 2025, la previsió de PIB es manté sense canvis enfront de la millora de la conjuntura europea. Consideren que la inversió s'hauria de consolidar i recuperar el nivell previ a la pandèmia, tant en béns d'equip com residencial. El millor comportament de la inversió compensaria la lleugera desacceleració del consum, de manera que l'aportació de la demanda al creixement es mantindria als 1,8 punts. El sector exterior aportarà 0,2 punts gràcies a la millora dels mercats exportats.

LA INFLACIÓ S'ACOSTARÀ A L'OBJECTIU DEL BCE EL 2025

Pel que fa a la inflació, preveuen que el procés de desescalada continua, encara que es pot veure condicionat pel comportament d'alguns components, particularment els serveis, i pel calendari de retirada de les mesures antiinflació del Govern.

Assumint que no hi haurà xoc energètic, a Funcas calculen que la taxa mitjana anual d'inflació seria del 3,2% el 2024, xifra que suposa tres dècimes menys que el 2023. De cara al 2025, la desinflació serà més pronunciada, de manera que la inflació se situarà al 2,3% i s'aproparà a l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE).

Respecte al mercat laboral, situen la taxa d'atur a l'11,2% a finals del 2024, caient fins al 10,3% al final del 2025.

Finalment, pel que fa al dèficit públic, vaticinen que baixaria al 3,2% del PIB el 2024 per la reversió d'algunes mesures antiinflació i la congelació de part de la despesa a causa de la pròrroga pressupostària. El deute es reduiria fins al 106,2%. El 2025, el dèficit s'aproparia al 3% i el deute se situaria per sota del 105%.

Noticias relacionadas

contador