ep archivo   un camarero colocando las sillas de una terraza en pamplona
Eduardo Sanz - Europa Press - Archivo

Funcas ha avisat del "refredament" de la creació d'ocupació aquest estiu després de conèixer la dada d'atur d'agost, que s'ha publicat aquest dimarts, així com el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, que es va reduir en 193.704 persones al mes passat. Aquesta darrera xifra, ha indicat Funcas en un comunicat, en termes desestacionalitzats, equival a un creixement de 35.000.

"Aquesta dada confirma una tendència d'alentiment en el ritme de creixement de l'ocupació que s'observa des del juny. L'alentiment procedeix bàsicament del sector serveis, mentre que la indústria manté un creixement de l'afiliació estable, i fins i tot la construcció ha millorat després dels mals resultats de la primera meitat de l'any", ha indicat Funcas en un comunicat.

"La indústria manté un creixement de l'afiliació estable"

Dins del sector serveis, destaca el comportament d'hostaleria, que al juliol i l'agost ha incrementat l'afiliació en una quantia molt inferior a l'habitual històricament aquests mesos, mentre que al març i l'abril la contractació va ser molt més gran. Aquest comportament també es va observar el 2023, cosa que podria indicar que s'ha produït una modificació al patró estacional de contractació d'aquest sector, que avançaria les incorporacions laborals a la primavera, i per tant serien inferiors a l'estiu, assenyala Funcas. Aquest canvi de patró podria estar motivat per la necessitat de les empreses de garantir la cobertura de les seves necessitats, en un context d'escassetat de mà d'obra en aquest sector, afegeix.

Pel que fa a l'atur registrat, el nombre d'aturats va augmentar a l'agost a 21.884, que en termes desestacionalitzats per Funcas equival a un descens de 2.200. De manera semblant al que passa amb l'afiliació, s'observa una "acusada moderació" en el ritme de descens de la desocupació, en aquest cas des del maig.

Noticias relacionadas

contador