Espana_Tormenta

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) ha advertit avui dimarts dels riscos derivats de la paràlisi política, que condueixen al panel d'experts a pronosticar una desviació de l'objectiu de dèficit el 2017 en 0,5 punts percentuals per sobre del 3,1% pactat amb Brussel·les. Malgrat aquesta amenaça, milloren la seva previsió de creixement per a 2016 fins al 3,1%.

En aquest cas, el pla d'experts de Funcas recorda que la possible pròrroga de pressupostos implicarà la congelació d'algunes partides de despesa. No obstant això, això no serà suficient per apropar el forat pressupostari als objectius pactats amb Brussel·les. Tot el contrari. Aquests economistes anticipen que la paràlisi en matèria política conduirà l'economia a un dèficit del 3,6% el 2017, mig punt per sobre de l'objectiu del 3,1%.

Les previsions de dèficit públic de Funcas s'han revisat "substancialment" a l'alça, fins al 3,6% el 2017

Funcas recorda que davant la decisió de no multar ni Espanya ni Portugal la Comissió Europea va pactar amb el Govern nous objectius per actualitzar el programa d'estabilitat. Les metes fiscals passen per tancar 2016 amb un dèficit del 4,6%, un 3,1% el 2017 i un 2,2% el 2018. Les previsions del panel d'experts s'han revisat "substancialment" a l'alça. Ara, estimen que acabi aquest any en el 4,6%, en línia amb l'objectiu, però 0,8 punts percentuals per sobre del previst inicialment.

El problema arribaria l'any que ve, ja que si tot segueix com fins ara en el terreny polític i els Pressupostos Generals de l'Estat de 2016 són també els de 2017, el forat entre l'objectiu i la realitat aconseguiria el mig punt percentual sobre el PIB, la qual cosa equival a més de 5.000 milions d'euros.

"Aquestes previsions s'han realitzat sota dos supòsits de política macroeconòmica: unes condicions monetàries sense canvis i un esforç en matèria pressupostària per millorar el compliment dels objectius de dèficit públic malgrat la complexa situació política i la falta de Govern", assenyala Funcas, que recull ja en la seva previsió les mesures anunciades sobre el calendari dels pagaments de l'Impost de Societats. Així mateix, recorda que "l'absència de noves mesures recaptatòries fa augurar un dèficit del 3,6% del PIB".

MAJOR CREIXEMENT EL 2016 I ALENTIMENT POSTERIOR

Funcas ha millorat una dècima la seva estimació de creixement del PIB, fins a situar-la en el 3,1% per 2016, la qual cosa suposaria una expansió de l'economia de doble d'intensitat que el conjunt de la Zona Euro. Per al proper any, aquests economistes segueixen amb la projecció de l'1,6%.

contador