• És el registre més baix en un quart trimestre des de 2011
  • El creixement del tercer trimestre va ser del 3,5%, molt per sobre d'aquest resultat
eeuu usa american flag

L'era Trump de la primera economia mundial comença amb una frenada soferta en els tres últims mesos de l'any, en el període en el qual es van celebrar les eleccions presidencials. El PIB va créixer un 1,9% interanual en i quart trimestre respecte al 2,2% anticipat pel consens d'analistes.

El resultat suposa una important ralentització de l'economia nord-americana, que en el tercer trimestre va incrementar el PIB un 3,5% anual. Amb aquesta desacceleració, Estats Units va créixer un 1,6% en el conjunt de 2016, molt per sota del 2,6% registrat en 2015, segons les estadístiques del Departament de Comerç.

El resultat suposa una important ralentització de l'economia nord-americana, que en el tercer trimestre va incrementar el PIB un 3,5% anual

Les exportacions netes van restar 1,7 punts percentuals a la dada de creixement, la dada més elevada des de 2010, a causa de l'augment del dèficit comercial. La despesa de les llars i d'inversions en equip sí van tenir un fort increment entre octubre i desembre. En aquest sentit, la demanda interna subjacent, concepte que utilitzen els economistes sense explicar inventaris i exportacions -les variables més volàtils-, es va disparar un 2,5%, el creixement més important des del tercer trimestre de 2015.

En aquest sentit, els economistes de Barclays destaquen precisament la fortalesa de la demanda subjacent de l'economia, i asseguren que aquesta dada no obliga a canviar les previsions. El banc britànic preveu una expansió del PIB nord-americà del 2% en el primer trimestre de 2017.

D'altra banda, també s'ha publicat l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan. Al gener aquest índex va aconseguir 98,5 punts, enfront dels 98,2 punts en el mes anterior. El consens de Thomson Reuters estimava que aquest índex s'anava a situar en 98,1 punts.

L'ERA TRUMP COMENÇA AMB UNA FRENADA

Així, Donald Trump, que va ser triat el passat 8 de novembre president d'Estats Units i va jurar el càrrec el 20 de gener -després del període d'anàlisi-, comença a governar en un país que tracta d'evitar la fi del quart cicle de creixement més llarg de la seva història amb vuit anys consecutius d'expansió del PIB.

Precisament entre les seves promeses electorals està un ampli paquet fiscal que inclou baixades d'impostos i augment de la despesa pública, amb un bilió de dòlars d'inversions previstes en infraestructures a través d'incentius a empreses privades. Aquestes promeses preelectorals van incrementar les expectatives d'inflació i, en Wall Street, del benefici de les empreses. El que ha permès un ral·li que s'ha traduït en el rècord dels 20.000 punts pel Dow Jones.

No obstant això, aquestes mateixes expectatives encara no han arribat en forma de creixement a l'economia real. Tot el contrari, segons la dada publicada avui pel Departament de Comerç, que implica la menor expansió del PIB en un quart trimestre des de 2011. No obstant això, és una dada preliminar que haurà de confirmar-se en posteriors lectures.

Quant a la Reserva Federal (Fed), el mercat dóna per fet que hi haurà tres pujades de tipus en 2017, en línia amb el previst pels membres del Comitè del banc central (FOMC, per les seves sigles en anglès) al desembre. No obstant això, la ralentització del creixement podria frenar a la Fed en les properes reunions, tenint en compte que l'autoritat monetària té com a objectiu, a més del control de la inflació prop del 2% a mitjà termini, la plena ocupació.

A Wall Street, els principals índexs cotitzen amb lleus descensos. El Dow Jones es mou cap avall però gairebé pla -després de tancar ahir per sobre dels 20.000 punts de nou-, mentre que el Nasdaq es cotitza amb pèrdues del 0,1%.

Noticias relacionadas

contador