- El pla es repartirà en 2,7 milions de metres quadrats edificables i 140 hectàrees per a espais verds
L'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas ja té pla de renovació. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha presentat aquest dimarts el Pla Immobiliari, que preveu una inversió de 2.997 milions d'euros en 40 anys per emprendre una sèrie de millores tant en superfície edificable com a espais verds. En concret, el projecte abastarà un total de 920 hectàrees de sòls potencials, xifra que representa deu vegades el parc del Retiro i quatre vegades el projecte Madrid Nuevo Norte
- 197,30€
- -1,35%
L'objectiu d'aquest ambiciós pla és, segons Foment, convertir l'aeroport madrileny en una referència a nivell mundial
Aquest Pla, ha assegurat Foment, servirà per impulsar la competitivitat econòmica i serà una oportunitat per al desenvolupament d'activitats d’"alt valor afegit" i "innovació" per a Madrid. Així mateix, permetrà diversificar el paper de l'aeroport com a "motor econòmic i de servei" al ciutadà. De les 920 hectàrees de les quals parla el pla, es preveu desenvolupar 562 hectàrees brutes que es materialitzaran en 2,7 milions de metres quadrats edificables, que al seu torn integraran 140 hectàrees d'espais verds.
D'aquesta manera, les actuacions que es duguin a terme es desenvoluparan al voltant de tres eixos, amb l'objectiu de convertir l'aeroport en una referència a nivell mundial. El departament que dirigeix De la Serna ha especificat quins són aquests tres àmbits d'acció, de manera que d'una banda els treballs se centraran en el node logístic per donar impuls a la situació privilegiada d'aquests terrenys. Així mateix, es pretén promocionar la importància que aquesta activitat ja té a l'actualitat per a l'aeroport i la qualitat dels serveis que pot prestar.
D'altra banda, el pla se centrarà en l'anomenat 'hub empresarial global', amb l'objectiu de posicionar l'aeroport madrileny com "el principal pol d'atracció per a la implantació de seus corporatives i oficines d'empreses", ha destacat Foment en una nota. I finalment, encara que no per això menys important, els treballs estaran dirigits també a millorar el servei al passatger, completant l'oferta de serveis disponibles a la zona d'influència de l'aeroport.
La idea és convertir l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas en un motor que doni un nou impuls a l'economia madrilenya. Per a això, el projecte s'articularà en tres fases: una primera fase inicial de llançament, que tindrà una durada de vuit anys, i en la qual es preveu construir més de 550.000 m2 amb una inversió de 953 milions d'euros. En aquesta fase inicial, els desenvolupaments se centraran en usos logístics i s'iniciarà l’Airport City.
A la segona fase, que es desenvoluparà en vuit anys, la previsió és construir més de 950.000 m2 addicionals amb una inversió de 739 milions d'euros, ha explicat Foment. A l'inici d'aquesta fase ja s'haurà consolidat l’Airport City i s'iniciarà l'activitat al centre d'oci.
Finalment, la tercera fase l'objectiu serà consolidar el desenvolupament de totes les zones amb la construcció de 1.202.000 m2 addicionals, per al qual s'aportarà una inversió de 1.305 milions d'euros més, ha explicat Foment.
QUATRE USOS PER ALS TERRENYS
El Pla Immobiliari s'estructura en base de quatre usos de sòl diferenciats, així com un espai per a usos complementaris d'aquests mateixos terrenys que es desenvoluparan quan sigui necessari, ha detallat el departament de De la Serna. Es pretén amb això crear un focus d'atracció de trànsit i de servei, alhora que es potencia l'activitat logística i aeronàutica i es creen noves àrees de servei, activitat hotelera i oficines.
Entre les reformes logístiques de l'aeroport es prestarà especial atenció a tendències en expansió com el comerç electrònic
1. Pol logístic. La superfície total reservada per a aquest projecte logístic és de 257 hectàrees, amb una edificabilitat prevista d'1,4 milions de m2 al costat de l'A2, a la zona prime del Corredor del Henares i al costat de l'actual Centre de Càrrega Aèria. L'objectiu principal és potenciar la càrrega aèria, la logística i les activitats d'alt valor afegit, multiplicant per deu les zones de l'aeroport dedicades a aquestes activitats, amb especial atenció a tendències en expansió com el comerç electrònic.
Així, els desenvolupaments es configuraran com parcs amb serveis logístics integrals, 'truck center', serveis al transportista, punts de control i seguretat, estacionaments i oficines de suport. Amb naus de càrrega a primera línia i magatzems de distribució, així com indústria lleugera, biofarma i peribles, entre d'altres.
2. Airport City. Aquesta àrea se centra en crear un nou centre urbà d'usos mixtos, tant per a passatgers com per a treballadors i usuaris de l'aeroport, així com per a dotar de millors serveis tota la seva àrea d'influència. La superfície total reservada és de 62 hectàrees, amb una edificabilitat prevista de 652.000 m2 a desenvolupar en una zona contigua a la Terminal T4 que es troba ja preurbanitzada i connectada pels principals mitjans de transport públic: Metro, Rodalies, AVE i autobús i comptarà amb accés de vianants al terminal.
Els usos previstos en aquesta zona són hotels, seus corporatives i parcs d'oficines d'última generació, on, a més, Aena i EnAIRE tenen intenció de desplaçar les seves seus, així com a usos comercials associats per servir de suport tant als usuaris dels parcs d'oficines com als passatgers de l'Aeroport.
Estructurat en zones de vianants d'accés rodat i estacionament al seu perímetre, comptarà amb espais verds, fomentant el transport públic i la circulació interna mitjançant l'ús de vehicles elèctrics, bicicletes i elements auxiliars de vianants. Un model de disseny innovador, compromès amb la sostenibilitat ambiental i energètica, i la recuperació i reutilització de recursos hídrics.
3. Activitats aeronàutiques. Com a principal centre de manteniment aeronàutic d'Espanya, l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, acull a prop de 400.000 operacions cada any. A l'actualitat hi ha cinc hangars, amb una superfície total de gairebé 50.000 m2, que majoritàriament es convertiran en hangars més versàtils i moderns durant els propers anys. La superfície total reservada per a nous desenvolupaments associats a activitats aeronàutiques és de 9 hectàrees amb una edificabilitat total prevista de 74.000 m2. D'aquesta manera, l'aeroport veurà millorat el seu posicionament com a centre de referència per al manteniment d'aeronaus tant a nivell nacional, com dins el context europeu.
4. Centre d'oci i activitat comercial. La superfície total reservada per a la implantació d'un gran centre d'oci i activitats comercials és de 57 hectàrees, amb una edificabilitat total prevista de 341.000 m2 i 298.000 m2 de zones verdes. Aquests usos completaran l'activitat aeroportuària i busquen donar resposta a les necessitats tant dels usuaris de l'aeroport com de la zona d'influència. Així, hi haurà una zona temàtica recreativa, centre comercial, oferta gastronòmica, zones wellness, museu aeronàutic i observatoris panoràmics.