És probable que els tipus d'interès mundials continuïn pujant fins al 2023, quan els preus sobreescalfats es comencin a refredar en resposta a les mesures dels bancs centrals, segons Kristalina Georgieva, directora gerent del Fons Monetari Internacional.
Pot ser que els preus de les matèries primeres, com el petroli, s'hagin anivellat i hagin començat a baixar als últims mesos, però Georgieva va dir que ho faran en resposta als riscos de recessió i no necessàriament perquè la inflació s'hagi domat.
"Els bancs centrals estan fent un pas endavant per controlar la inflació, és una prioritat. Han de seguir endavant fins que estigui clar que les expectatives d'inflació es mantenen fermament ancorades", va dir Georgieva en declaracions a la CNBC a la reunió del G-20 a Bali divendres.
"De moment seguim veient que la inflació puja; hem de tirar-hi un gerro d'aigua freda".
Les interrupcions de les cadenes de subministrament provocades per una pandèmia han creat colls d'ampolla mentre que la guerra a Ucraïna ha exacerbat aquestes pertorbacions. El resultat ha estat un augment dels preus dels béns, incloent-hi els productes bàsics com els aliments, els fertilitzants i l'energia.
Tot i que la inflació dels preus dels aliments ja estava en marxa abans de la pandèmia i la guerra, els dos esdeveniments només han agreujat el problema. Els preus mundials dels aliments van assolir un màxim històric entre el març i l'abril d'aquest any, segons el Banc Mundial. L'índex de preus dels productes alimentaris del Banc Mundial corresponent al març-abril va augmentar un 15% respecte als dos mesos anteriors i va ser més del 80% superior al de fa dos anys.
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació va informar divendres el G-20 que el nombre de persones desnodrides al món augmentarà en 7,6 milions aquest any, i tornarà a augmentar en 19 milions el 2023.