ep poul thomsen director del departamento europeo del fmi
FMI - Archivo

Espanya és particularment vulnerable a l'impacte advers de la pandèmia del Covid-19 i de les mesures de contenció implementades a conseqüència del significatiu pes del turisme en l'economia, així com pel predomini de les petites i mitjanes empreses en el teixit productiu, segons ha assenyalat el Fons Monetari Internacional (FMI), que preveu una caiguda de PIB en 2020 del 8%, la major des de la Guerra Civil, i una recuperació del 4,3% en 2021.

"Espanya es veurà afectada molt durament per diverses raons, més enllà de l'impacte immediat, per la seva dependència del turisme", ha assenyalat en roda de premsa Poul Thomsen, director del Departament Europeu del FMI, per a qui "l'enorme presència de petites i mitjanes empreses és una altra vulnerabilitat". En aquest sentit, Thomsen ha explicat que les pimes "no solen comptar amb els recursos financers necessaris per poder aguantar l'impacte d'un xoc tan enorme".

D'aquesta manera, l'FMI anticipa que la recessió d'Espanya en 2020 serà la segona més severa entre les majors economies europees, només per darrere d'Itàlia (-9,1%). En el conjunt de la zona euro, l'FMI espera que el PIB caurà un 7,5% i repuntarà un 4,7% en 2021.

Pel que fa al mercat laboral, Espanya registrarà una de les pitjors correccions del seu entorn. Mentre que 2019 va tancar una taxa de desocupació del 14,1%, al 2020 arribarà a ser del 20,8%. Al 2021 millorarà la situació, però tot i així es mantindrà al 17,5%.

No obstant això, Thomsen, que abandonarà la institució al juliol després d'una carrera de 37 anys a l'FMI, on des de 2014 lidera el Departament Europeu de la institució, ha advertit amb caràcter general que tots els països europeus resultaran afectats i que la intensitat de l'impacte varia en funció de les seves diferents dinàmiques trimestrals.

RESPOSTA EUROPEA

D'altra banda, l'alt funcionari de l'FMI ha expressat el suport de la institució a la "forta resposta" europea, subratllant que la prioritat passa per salvar vides, així com pel que fa al suport prestat a empreses i treballadors, que contribuirà a facilitar la recuperació. "Si aquest no és el moment per utilitzar els amortidors i l'espai per fer polítiques disponible, quan serà?", ha afirmat.

Referent a això, Thomsen ha assenyalat que l'FMI estima que els dèficits fiscals a Europa augmentaran una mitjana del 6% al 2020, una xifra alta, però que ha considerat "totalment apropiada en les actuals circumstàncies".

Així mateix, el director del Departament Europeu del FMI ha valorat positivament la resposta pactada la setmana passada a nivell europeu, que incrementa a més de 500.000 milions els recursos per fer front a la pandèmia, mentre que ha afirmat que la institució "no ha pres posició sobre els coronabons".

Noticias relacionadas

contador