ep la vicepresidenta tercera de asuntos economicos y transformacion digital nadia calvino durante la
Óscar Cañas - Europa Press

Males notícies per a Espanya. L'agència de qualificació creditícia Fitch ha empitjorat, de nou, les seves previsions sobre l'economia espanyola. Ara estima que el Producte Interior Brut (PIB) es contraurà un 13,2% el 2020, comparat amb la caiguda del 9,6% que esperava en els seus últims pronòstics del mes de juny.

Així ho ha indicat la firma aquest dimarts en un informe, en el qual fa un repàs a la situació econòmica no sols d'Espanya, sinó de tota Europa i de la resta del món, per valorar l'efecte de la pandèmia del coronavirus i com es comportaran les economies durant la resta de l'any.

Sobre Espanya, Fitch apunta que malgrat el creixement que s'espera el tercer trimestre, la caiguda del PIB del 18,5% que va sofrir l'economia entre abril i juny, que no té precedents moderns, ha provocat l'esmentada revisió a la baixa per al conjunt de l'any.

Com diu l'agència, "l'economia d'Espanya ha estat particularment vulnerable a les mesures de contenció del virus. El país té més dependència del turisme que les seves contraparts de l'Eurozona, i més percentatge de treballadors a sectors que són vulnerables a les mesures de distanciament físic".

La firma també ha aprofitat per alertar que el repunt de nous casos de Covid-19, que va començar al juliol, i que sembla no tenir fre, fa necessària una crida a la "cautela" entre els consumidors i les empreses, perquè podria empitjorar i, amb això, la situació econòmica del país.

No obstant això, malgrat haver empitjorat la previsió del PIB, Fitch ha deixat intacta la seva estimació de la taxa d'atur a tancament de l'any en un 18,3%. I de cara a 2021, l'agència estima que l'economia creixerà un 6,2%, i al 2022 un 4,3%. Malgrat això, l'atur continuarà pujant l'any vinent, fins a aconseguir un 19,3% i no serà fins a 2022 quan arribo a 17,3%, una xifra que encara està per sobre de les dades registrades al final de 2019.

I LA RESTA D'EUROPA?

Respecte a la resta de grans economies de l'euro, Fitch ha deixat intacta la previsió de caiguda del 6,3% del PIB d'Alemanya en 2020. No obstant això, ha revisat en quatre dècimes a l'alça l'estimació per a 2021, fins al 5,4%.

Del seu costat, França es contraurà un 10,5% enguany, un punt i mig més que l'estimació de juny, mentre que l'any que ve creixerà un 5,4%, enfront del 4,3% pronosticat fa tres mesos. En el cas d'Itàlia, el 'xoc' econòmic per a 2020 ha empitjorat mig punt, fins al 10%, mentre que el repunt el 2021 s'ha revisat en un punt percentual a l'alça, fins al 5,4%.

Noticias relacionadas

contador