- En castellano:Fitch eleva su previsión de PIB mundial al 2,6% en 2024, desacelerando al 2,4% en 2025
Fitch Ratings ha elevat els seus pronòstics per al creixement mundial el 2024. Ara espera que l'economia avanci un 2,6%, enfront del 2,4% que calculaven en les previsions anteriors del març. Tot i això, per al 2025, pronostiquen que el creixement mundial es reduirà al 2,4%.
L'agència explica que la millora per a aquest exercici es basa en la millora de la confiança en les perspectives de recuperació europea, que el sector exportador de la Xina es reactiva i que la demanda interna als mercats emergents excloent-ne la Xina mostra un impuls més fort.
En concret, han revisat a l'alça el creixement de la zona de l'euro en 0,2 punts percentuals, fins al 0,8%, i el creixement de la Xina del 4,5% al 4,8%. A més, assenyalen que els EUA s'estan desaccelerant, però només gradualment, i la seva previsió de creixement per al 2024 es manté sense canvis al 2,1%.
"El gir esperat cap a la flexibilització de la política monetària global està prenent forma: el Banc Central Europeu (BCE) va retallar recentment els tipus i s'espera que la Reserva Federal dels EUA (Fed) i el Banc d'Anglaterra (BoE) facin el mateix al tercer trimestre del 2024. Però la inflació és sorprenentment persistent i ara esperem que les taxes globals baixin a un ritme menor durant els propers 12 a 18 mesos”, exposen al seu informe.
Ja de cara al 2025, pronostiquen que el creixement mundial es reduirà al 2,4% a mesura que el creixement dels EUA es desacceleri a una taxa inferior a la tendència de l'1,5% i el creixement a la zona de l'euro repunti a l'1,5 %. També esperen que el creixement a la Xina caigui al 4,5% al proper any a mesura que es desaccelerin les exportacions i la despesa pública.
"Les perspectives de recuperació europea estan sobre una base més ferma a mesura que els termes d'intercanvi i el xoc energètic es reverteixen, les indústries amb ús intensiu d'energia comencen a recuperar-se a Alemanya i els salaris reals es recuperen. Uns ingressos reals més sòlids impulsaran la despesa de les llars amb matalassos financers sòlids, mentre que el llast de l'enduriment anterior del BCE disminueix”, apunten.
Sobre l'economia nord-americana, destaquen que "s'està desaccelerant a mesura que l'enorme impuls fiscal de l'any passat s'esvaeix, les importacions es recuperen i el creixement del crèdit continua sent feble. Però els ingressos laborals del sector de les llars continuen creixent a un ritme acceptable i la solidesa de les finances de les llars no apunta a un salt sobtat a la taxa d'estalvi”.
De la seva banda, “la demanda interna s'ha debilitat a la Xina a mesura que el col·lapse del mercat immobiliari empitjora i el creixement del consum privat continua sent anèmic. Però la política fiscal s'està relaxant i les exportacions s'han recuperat, cosa que ha contribuït al PIB real. No obstant, les pressions deflacionàries són generalitzades", diuen.
Respecte a la política monetària global, comenten que el cicle està entrant en una nova fase en què els tipus cauran lentament, però a nivells que continuaran restringint la demanda.
"Esperem que el BCE redueixi els tipus dues vegades més aquest any i que la Fed comenci a retallar-los al setembre amb una altra retallada al desembre. Això és més tard del que esperàvem, cosa que reflecteix l'estancament de l'impuls desinflacionari als primers quatre mesos de l'any. Però el creixement dels salaris als EUA s'està refredant gradualment", afegeixen.
Tot i això, consideren que els bancs centrals "es mantenen cauts a l'hora de flexibilitzar les seves polítiques massa ràpid, especialment a la llum de l'elevada inflació dels serveis. Les pressions de l'augment dels costos laborals i dels lloguers dels habitatges i la normalització de les tendències dels preus relatius mantenen elevada la inflació dels serveis”.