ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

Fitch Ratings ha confirmat la qualificació del Regne Unit en 'AA-', amb perspectiva estable. A més, la companyia ha elevat fins a l'1% la previsió de creixement econòmica per al 2024, des del 0,2% que estimaven anteriorment, per la fortalesa de la recuperació al primer semestre d'aquest any.

De cara al 2025 i 2026, esperen que el creixement sigui de l'1,5%, per sota del 2,2% projectat per a la mitjana de la categoria 'AA', "gràcies a unes condicions de finançament més laxes i a una millor demanda externa a causa d'una recuperació prevista a la UE".

Pel que fa a la inflació, calculen que farà una mitjana del 2,6% el 2024 i el 2,3% el 2025, "amb prou feines per sobre del 2,4% i el 2,1% previstos, respectivament, per a la mitjana 'AA' “, destaquen.

A més, sobre els tipus d'interès, Fitch espera una flexibilització monetària gradual amb tipus que disminuiran al 4,5% per a finals de 2024 i al 3% per a finals de 2026. Cal recordar que el Banc d'Anglaterra (BoE) va començar el cicle de flexibilització a l'agost amb una retallada de 25 punts bàsics, fins al 5%, on els va mantenir a la trobada del setembre.

Pel que fa al dèficit fiscal, la companyia preveu que sigui més ampli que el dels seus parells: es reduirà al 4,4% del PIB el 2024, per sota del 5,9% el 2023, “ja que els estalvis derivats dels menors pagaments d'interessos i subsidis seran absorbits en part per pressions de despesa més grans que les esperades". I esperen que es redueixi al 3,6% per al 2026, “a mesura que el nou govern equilibra el seu compromís amb la sostenibilitat fiscal amb l'objectiu d'impulsar-ne el creixement i millorar la qualitat dels serveis públics”.

Assenyalen que el govern britànic ha donat senyals d'una àmplia continuïtat amb les normes fiscals actuals, ja que apunta que l'equilibri pressupostari actual i la relació deute públic net/PIB disminueixin per al cinquè any de la previsió contínua. També ha posat èmfasi en la sostenibilitat fiscal i l'estabilitat econòmica i ha mostrat la seva intenció en anunciar retallades de despesa per 5.500 milions de lliures esterlines.

"No obstant, no ha confirmat que tingui intenció de mantenir l'abast actual de l'objectiu de deute públic, que actualment exclou el deute públic derivat dels programes del BoE. Com que el deute derivat d'aquests programes disminuirà, un canvi en l'objectiu de deute públic que inclogui el deute del BoE podria potencialment augmentar el marge del govern per fer front a algunes pressions de despesa”, afegeixen

D'altra banda, segons la seva opinió, les regles fiscals actuals "atorguen a les autoritats un marge de discreció significatiu per utilitzar l'espai fiscal projectat (enfront d'un objectiu fiscal renovable) per complir les prioritats de política. Això s'ha demostrat en els recents esdeveniments fiscals del govern anterior. A més, aquestes regles no han aconseguit reconstruir l'espai fiscal utilitzat per xocs successius”.

Pel que fa a l'endeutament, consideren que serà elevat, amb una forta flexibilitat financera. Vaticinen que el deute general augmentarà al 104% el 2024 i s'estabilitzarà al voltant del 105,6% el 2027-2028. Aquesta xifra "limitarà el marge fiscal del Regne Unit per respondre a futurs xocs sense generar una pressió a la baixa sobre la solvència", diuen.

Noticias relacionadas

contador