ep archivo   bandera de espana 20231226105303
EUROPA PRESS - Archivo

Fitch Ratings ha confirmat la qualificació d'emissor (IDR) a llarg termini en moneda estrangera d'Espanya a 'A-', amb perspectiva estable. A més, l'agència espera que l'economia espanyola continuï superant els seus parells europeus. "Les qualificacions d'Espanya estan recolzades per la seva gran economia, diversificada i d'alt valor afegit", assegura.

Com expliquen des de Fitch, malgrat successius xocs globals, el balanç exterior d'Espanya continua enfortint-se, recolzat per superàvits en compte corrent.

"Les perspectives macroeconòmiques recents, amb un creixement superior a la mitjana de la zona de l'euro, estan recolzades per la resiliència del sector turístic i la millora del mercat laboral. Aquestes fortaleses creditícies es contrasten amb l'alta ràtio de deute públic d'Espanya, la baixa inversió del sector turístic sector privat i el feble creixement de la productivitat laboral que limita el potencial del PIB”, diuen.

A més, la fragmentació política pesa sobre les perspectives de consolidació fiscal, reducció del deute i reformes més àmplies.

En detall, Fitch preveu un creixement del Producte Interior Brut (PIB) real del 2,1% el 2024 i del 2% el 2025. Això es compara amb les previsions d'un creixement de la zona de l'euro del 0,6% el 2024 i del 1,6% el 2025 publicades per Fitch al març.

Creuen que la resiliència de la demanda interna es veurà recolzada pels balanços saludables dels sectors de les llars i les empreses, impulsats per un estalvi superior a la tendència.

"La inversió bruta en capital fix, que s'ha quedat endarrerida en la recuperació postpandèmica, es recuperarà a mesura que augmenti l'impacte dels fons de Recuperació i Resiliència de la UE i s'alleugin gradualment les estrictes condicions de finançament. La recuperació de socis comercials clau també contribuirà positivament al comerç net”, afegeixen.

Pel que fa al mercat laboral, l'agència de qualificació exposa que "destaca davant dels seus parells europeus com un dels de millor exercici en termes de creixement de l'ocupació després del xoc pandèmic". L'ocupació a Espanya (finals del 2023) ha augmentat un 7,3% des de finals del 2019, en comparació amb una taxa de creixement mitjana del 4% a la zona de l'euro (OCDE). "Aquesta recuperació ha tingut un impacte positiu sobre els ingressos tributaris del Govern".

Assenyalen que, no obstant, encara calen més reformes per abordar la taxa d'atur estructuralment alta d'Espanya (11,7%, març del 2024), reduir els desajustos d'habilitats i impulsar la productivitat laboral.

LA REDUCCIÓ DEL DÈFICIT SUPORT AL MENOR DEUTE

Pel que fa als nivells de deute, avaluen els riscos a curt termini per a les seves projeccions de deute com a "baixos". "Una major reducció del dèficit fiscal primari donarà suport a la reducció del deute fins a assolir el 104,8% del PIB per a finals del 2025. No obstant això, a mitjà termini, els riscos fiscals augmenten a causa dels majors costos per interessos", afirmen .

Preveuen que el tipus d'interès efectiu del deute d'Espanya arribi al 2,9% el 2028, enfront del 2,4% el 2023. "En absència d'una política eficaç que millori els ingressos fiscals, la relació entre interessos i ingressos de Espanya (2023; 5,7% enfront la mitjana 'A' del 3,1%) podria augmentar fins a 1 punt percentual durant el mateix període”.

Esperen que el dèficit fiscal del Govern d'Espanya arribi al 3% del PIB aquest any, després d'un dèficit del 3,6% el 2023. "La implementació esperada del nou marc fiscal de la UE el 2025 hauria de recolzar l'objectiu de reduir el dèficit fiscal. Per al 2025, el Govern projecta un dèficit fiscal del 2,5%, cosa que implica aconseguir un superàvit fiscal primari per primera vegada des del 2007. Atès que no s'han anunciat noves mesures que donen suport a aquest esforç de consolidació, l'objectiu sembla ambiciós", opinen.

A Fitch creuen que l'Executiu espanyol avançarà en la seva política fiscal afavorint una despesa social més gran: "Les últimes propostes governamentals destinades a augmentar les prestacions mínimes de desocupació i ampliar el seu abast de beneficiaris se sumaran a les pressions de despesa a mitjà termini ja relacionades amb l'envelliment i la defensa. Les mesures d'ingressos estructurals que s'han implementat als darrers anys han tingut un impacte negatiu sobre l'equilibri fiscal, però han estat compensades en part per impostos temporals sobre el sector energètic i bancari”.

El creixement dels ingressos es veurà recolzat per les perspectives macroeconòmiques, però veuen probable que es requereixin mesures addicionals per donar suport a la consolidació fiscal.

Al terreny purament polític, esperem que el govern de coalició de Pedro Sánchez (PSOE-Sumar) “continuï enfrontant desafiaments per impulsar l'aprovació de la legislació. La dependència del suport dels partits separatistes augmenta els riscos d'implementació de polítiques, com ho van demostrar els retards en les discussions sobre el Pressupost del 2024. També es podrien veure obstaculitzats els avenços en les reformes estructurals necessàries per al desemborsament dels fons de la UE".

Tot i això, apunten que "la gran majoria de les reformes importants ja s'han aprovat, incloent-hi la segona part de la reforma de les pensions i la nova Llei d'Ocupació", tot i que "encara queda per avançar en la fita de la reforma fiscal del Pla de Recuperació".

Noticias relacionadas

contador