- El pasado 21 de julio, Fitch mantenía su calificación en 'BBB+' y elevaba su perspectiva hasta 'positiva'
Fins ara havia avisat que la crisi a Catalunya podria portar a degradar l’'avaluació' de la Comunitat Autònoma, però no s'havia manifestat sobre el risc en la qualificació d'Espanya, una nota que el 21 de juliol passat reiterava en 'BBB +' i en la qual millorava la perspectiva fins a 'positiva' des d’'estable'.
No obstant això, l'escenari actual amb Catalunya, fins no fa massa impensable per a molts, ha portat l'agència de qualificació a advertir que pot afectar de manera negativa l’'avaluació' del país.
"Una de les premisses del nostre 'avaluació' és que hi ha una àmplia estabilitat política i que Catalunya és part d'Espanya. També assumim que el resultat del vot de diumenge no acabi en successos polítics desordenats que puguin afectar de manera significativa l'activitat econòmica. Una escalada més gran de les tensions que erosionin aquestes premisses poden provocar accions negatives sobre l’'avaluació'", afirma l'agència en un comunicat datat aquest dilluns, però difós aquest dimecres.
Fitch afegeix que "el caràcter de confrontació de la votació sobre la independència de Catalunya ha augmentat els riscos polítics a curt termini i farà una solució negociada més complicada", tot i que d'altra banda precisa que "això segueix sent consistent amb l'actual qualificació sobirana d'Espanya".
L'agenda comenta que "esperàvem que el vot fos declarat inconstitucional i que les tensions entre el Govern central i català augmentessin. El ràting 'BBB +' d'Espanya incorpora un ajust d'una nota per comptabilitzar els riscos d'una resolució desordenada del Govern català" si aquest proclama la independència.
Fitch destaca que les conseqüències immediates "són difícils de preveure" i que "hi ha risc de noves pertorbacions" en funció de si finalment el Govern declara la independència i també en funció de la resposta del Govern d'Espanya, així com de la reacció de la societat catalana i de la possibilitat d'eleccions anticipades i el seu possible calendari.
En aquest escenari, Fitch afirma que els successos recents "debiliten la habilitat del Govern del Partit Popular en minoria per implementar la seva política nacional, per exemple a l'hora d'obtenir el suport del PNB als Pressupostos de 2018".
Per Fitch, "la secessió de Catalunya és molt improbable i el nostre escenari central és que al final hi haurà un acord sobre finançament i major autonomia que acabarà amb el procés", tot i que avisa que "els progressos cap a aquesta via s'han debilitat després dels últims esdeveniments".
Finalment, Fitch assenyala que "esperem un creixement del 3,1% el 2017 i del 2,5% el 2018, però majors tensions entre els governs d'Espanya i Catalunya representen un risc a la baixa, incloent-hi majors tensions socials, paralització de les funcions del govern regional i una confiança més feble dels inversors".
S&P VA REITERAR LA SEVA QUALIFICACIÓ
Divendres passat, l'agència de qualificació S&P reiterava la seva qualificació d'Espanya de 'BBB +' amb una perspectiva "positiva". Al març l'agència havia millorat la perspectiva del deute d'Espanya i durant l'estiu havia deixat la porta oberta a una millora de qualificació en base dels bons fonaments macro del país.
No obstant això, S&P va optar finalment per no dur a terme aquest augment de qualificació a causa de les tensions polítiques. "Les tensions entre el govern central i el Govern regional de Catalunya podrien, si no es controlen, començar a pesar en la confiança de les empreses i la inversió, i No obstant això, S&P va optar finalment per no dur a terme aquest augment de qualificació a causa de les tensions polítiques. "Les tensions entre el govern central i el Govern regional de Catalunya podrien, si no es controlen, començar a pesar en la confiança de les empreses i la inversió, i podria debilitar el creixement d'Espanya", va dir al seu comunicat l'agència.", va dir al seu comunicat l'agència.