La recuperació dels índexs d'activitat del sector privat de l'Eurozona al maig permet entreveure la llum al final del túnel. És veritat que han seguit baixant, però a un ritme molt menys intens que no pas a l'abril, i això fa revifar les esperances. No obstant això, els experts apunten que encara no ens podem confiar, perquè la crisi del coronavirus continua colpejant durament les economies. Pot ser que el pitjor encara no hagi arribat, diuen, i estimen que el Producte Interior Brut (PIB) de la regió podria contreure's fins a un 18,7% durant el segon trimestre.
Aquesta és la pitjor previsió per al període abril-juny, i la fan els analistes de Barclays. "El camí de la recuperació és llarg i sinuós", afirma el banc britànic al comentari en què analitza les dades del PMI de maig. "Apunta a una desacceleració de la contracció econòmica, però no deixa de ser una contracció", i encara que mostren "alguns signes tranquil·litzadors que la contracció probablement va tocar fons a l'abril", no es pot perdre la cautela i interpretar aquestes dades amb "massa optimisme".
Noticia relacionada
La eurozona sigue en su desaceleración más profunda en mayo, pero empieza a atenuarsePer aquest motiu aquests experts hagin decidit no variar la seva previsió sobre el PIB. "Encara pronostique que l'economia de la zona euro es podria contreure un 18,7% al segon trimestre", assenyalen. I és que encara que esperen una major relaxació de les mesures de confinament durant els pròxims mesos, algunes restriccions es mantindran i "continuaran limitant l'activitat econòmica en gran manera".
"La fabricació i els serveis continuen contraient-se a un ritme molt fort, tot i haver millorat des de la caiguda rècord d'abril", apunta per la seva part EY. Oxford Economics apunta que, malgrat que els països de l'Eurozona estan flexibilitzant les mesures de bloqueig, l'índex es manté en un "profund territori contractiu, la qual cosa donar suport a la nostra visió d'una caiguda del PIB de la zona de l'euro de més del 10% al segon trimestre".
Com expliquen aquests analistes, en anar relaxant-se les mesures de contenció del virus, l'activitat econòmica "hauria de continuar recuperant-se a mesura que avança el segon semestre". En tot cas, remarquen, "la fortalesa d'aquesta recuperació dependrà de si la demanda també es recupera ràpidament, o si els consumidors, nerviosos i insegurs, limiten les despeses, i les empreses redueixen la inversió".
Els PMI han millorat en comparació amb abril a tota la regió de l'euro, però alguns s'han quedat per sota del que es preveia. És el cas d'Alemanya i França. "Encara que sembla que hem passat la depressió, l'activitat comercial continua sent molt feble. Creiem que totes dues economies sofriran importants caigudes del PIB al segon trimestre, i malgrat que esperem un repunt al tercer trimestre, demanarà un cert temps recuperar totes les pèrdues", apunten els experts d'Oxford.
La pròpia consultora Markit preveu que durant el segon trimestre el PIB caigui un 10%, i que la contracció total de l'economia de l'Eurozona aquest 2020 sigui del 9%. Són previsions més falagueres que les que fa Pantheon Macroeconomics, que augura un cop per al Producte Interior Brut del 15% entre abril i juny. "Les condicions continuen sent molt difícils", apunta en una nota, en què recorda que el PMI de maig cobreix un moment en què la majoria de les economies es trobaven en bloqueig total, per la qual cosa caldrà esperar a veure les dades de juny per poder "obtenir una mostra completa 'lliure de bloqueig'".
Encara que destaca que "les condicions continuen sent molt difícils a l'Eurozona, ja que els bloquejos romanen o s'aixequen lentament". "La producció i les noves comandes són en caiguda lliure, i això destruirà els nombres del PIB del segon trimestre", afirmen els analistes de Pantheon.
PREPARAR-SE PER A UNA FEBLE RECUPERACIÓ
Sobre el futur de l'economia de la zona euro, Bank of America ho té clar: "És hora de preparar-se per a una recuperació feble". El banc nord-americà ha reduït el seu pronòstic del PIB per a enguany, i ara creu que la caiguda serà del 8,3% (abans era del 7,6%), i que al 2021 l'economia repuntarà només un 4,6% (abans augurava un 8,3%). "La recuperació serà feble, i les pèrdues permanents d'ingressos seran grans", diu al seu últim informe sobre la regió.
"La història és simple: el bloqueig i la reobertura aniran com s'esperava, però la política fiscal encara no és al nivell de les necessitats", la qual cosa significa "pressió sobre les empreses, i per tant sobre la despesa pública", i que hi haurà "alts nivells de mà d'obra a l'atur". Així mateix, "les llars prendran precaucions estalviant". Tot això és, segons Bank of America, la "combinació perfecta per a una recuperació incompleta".