La negociació del Brexit s'enfronta a una nova crisi. Aquest dimecres el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha presentat al Parlament una nova legislació en la qual reconeix explícitament que el Regne Unit pretén incomplir allò que s'ha signat amb la Unió Europea (UE) a l'Acord de Retirada, sobretot pel que fa a la frontera irlandesa, la qual cosa ha confirmat els temors de Brussel·les i enfonsa les converses comercials en un altre sot.
Malgrat els advertiments que havia llançat la UE, dient que la violació del tractat signat el mes de gener passat impossibilitaria que totes dues parts arribin a un acord comercial sobre les relacions futures, una vegada acabi el període de transició del Brexit (el 31 de desembre), Londres assegura a la legislació proposada a Westminster que està disposat a ignorar parts de l'Acord de Retirada.
Noticia relacionada
La UE pide a Londres una reunión urgente por la "preocupación" por la nueva leyEn concret, recull Reuters, el projecte de llei sobre els mercats interns diu que unes certes disposicions "tindran efecte malgrat la incoherència o incompatibilitat amb el dret internacional o un altre dret intern". En aquest sentit, el govern de Johnson assegura que el dret internacional s'infringiria "de manera molt específica i limitada", però es faria, al cap i a la fi, cosa que no ha agradat gens a Brussel·les.
L'Executiu de Johnson ha intentat justificar aquesta decisió assegurant que l'Acord de Retirada era un document ambigu perquè es va elaborar a correcuita per evitar el Brexit dur, i ha remarcat que s'esperava que els detalls sobre la frontera amb Irlanda del Nord es concretessin després de la signatura. Malgrat això, no s'ha deslliurat de les crítiques de l'oposició, que li ha retret que signés aquest tractat amb la UE per introduir ara una nova legislació que n'anul·la certes parts.
"L'Acord de Retirada i el protocol d'Irlanda del Nord no són com qualsevol altre tractat. Es van acordar al ritme de les circumstàncies polítiques més desafiadores possibles, per complir amb una clara decisió política del poble britànic, amb el clar propòsit primordial de protegir les circumstàncies especials d'Irlanda del Nord", ha dit un portaveu del Govern britànic, que ha insistit que "conté ambigüitats, i en àrees clau hi ha una falta de claredat. Va ser escrit sota el supòsit que es podrien aconseguir acords posteriors per aclarir aquests aspectes entre nosaltres i la UE".
Per part seva, el 'premier' ha defensat a la seva intervenció davant el Parlament que aquest projecte de llei és "una xarxa de seguretat jurídica per protegir al nostre país contra interpretacions extremes o irracionals" del protocol d'Irlanda del Nord de l'Acord de Retirada, que podria amenaçar la pau a la província britànica.
Tanmateix, per a la UE això són excuses. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha estat de les primeres a pronunciar-se després de conèixer-se els detalls de la normativa britànica. "Molt preocupats pels anuncis del Govern britànic sobre les seves intencions de violar l'Acord de Retirada", ha dit al seu compte de Twitter, on ha explicat que això "trencaria el dret internacional i soscavaria la confiança". "Pacta sunt servanda = la base de les relacions futures pròsperes", ha escrit en llatí, frase que significa "els acords han de complir-se" perquè és un principi bàsic del dret internacional.
Very concerned about announcements from the British government on its intentions to breach the Withdrawal Agreement. This would break international law and undermines trust. Pacta sunt servanda = the foundation of prosperous future relations.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 9, 2020
Aquest projecte de llei, si s'aprova, donaria als britànics la possibilitat d'ignorar certes parts del protocol acordat per garantir la seguretat de la frontera irlandesa, així com el comerç i les duanes. Es debatrà a totes dues cambres del Parlament i requerirà la seva aprovació abans de convertir-se en llei, però la seva presentació ha desfermat una nova tempesta.
Noticia relacionada
La estrategia de negociación al 'estilo Trump' de Johnson dispara el miedo a un Brexit duroBRUSSEL·LES CONTINUARÀ NEGOCIANT
Malgrat tot, la intenció de la UE és de continuar negociant. Diverses fonts citades per Reuters apunten que Brussel·les no pretén suspendre les converses del Brexit malgrat aquesta normativa. "Les converses continuaran encara que en una atmosfera tibant. No serà la UE la que s'allunyi de la taula, ja en poden estar segurs", ha assegurat un diplomàtic.
Altres fonts apunten que el negociador europeu del Brexit, Michel Barnier, "es mostrarà com el que vol un acord, la qual cosa posa al Regne Unit en la posició dels responsables del desastre". De moment, Brussel·les ja ha demanat als britànics una reunió urgent.
Però a Irlanda estan molt enfadats. El primer ministre irlandès, Micheál Martin, parlarà amb Johnson per expressar la seva "gran preocupació" pels plans del Regne Unit, mentre que el vice-primer ministre Leo Varadkar creu que som al davant d'una amenaça "kamikaze". I no són els únics. Al propi Partit Conservador també s'han sentit crítiques contra el 'premier' perquè estigui considerant aquest moviment. Però Johnson s'ha tapat les orelles, i en ser preguntat com espera que els britànics obeeixin la llei si el propi Govern està disposat a soscavar-la, s'ha limitat a contestar que espera que "tothom en aquest país obeeixi la llei".