L'economia espanyola va créixer al primer trimestre una dècima més del que s'esperava, en registrar el Producte Interior Brut (PIB) un avanç del 0,8%, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa també va ser una dècima superior a la del quart trimestre del 2023.
A més, la dada suposa que Espanya va registrar un creixement durant els primers tres mesos de l'any gairebé tres vegades per sobre que la de la zona de l'euro, que durant el mateix període va avançar un 0,3%.
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha destacat que el creixement del primer trimestre és "l'avenç trimestral més gran des de fa gairebé dos anys".
Això mostra el "dinamisme de la nostra economia a l'inici del 2024" i és indicatiu que Espanya "segueix creixent a un ritme més alt que les principals economies europees, creant més ocupació i de més qualitat, millorant el poder adquisitiu de les famílies, impulsant inversions productives i reforçant la competitivitat de les empreses".
En detall, la demanda nacional va contribuir amb 0,3 punts al creixement intertrimestral del PIB i la demanda externa va aportar-hi 0,5 punts.
Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 0,4%, taxa que s'ha revisat una dècima a l'alça respecte a la dada avançada i és una dècima superior a la del trimestre anterior.
La despesa de les administracions públiques es va reduir un 0,6%, quatre dècimes menys que en l'avenç. Per part seva, la formació bruta de capital ha registrat una variació de l'1,2%.
Tant les exportacions de béns i serveis (3,3%) com les importacions (2,2%) van registrar taxes positives.
Pel que fa a l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit. Així, les branques industrials van créixer el 1,5% intertrimestral. Dins de les mateixes, la indústria manufacturera es va accelerar un punt, fins al 2,2%.
El valor afegit brut de la Construcció va augmentar un 1,8% intertrimestral, sis dècimes més que al trimestre anterior. I el dels serveis es va accelerar una dècima, fins al 0,3%. Les branques primàries van registrar una variació del 3,1%, enfront del 5,3% del trimestre anterior.
D'altra banda, respecte a les rendes, la remuneració dels assalariats va augmentar un 2,9% en taxa intertrimestral, el nombre de llocs equivalents a temps complet dels assalariats un 0,8% i la remuneració mitjana, un 2,1%.
Per part seva, l'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta es va reduir un 2%. Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions va registrar un creixement intertrimestral del 10,1%.
Sobre l'ocupació i la productivitat, el nombre d'hores treballades efectivament va baixar en termes intertrimestrals un 0,3%. Els llocs de treball equivalents a temps complet es van reduir un 0,1%. Per part seva, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet ha registrat aquest trimestre una taxa intertrimestral del 0,9% i la productivitat per hora efectivament treballada, de l'1,1%.