- La Comisión Europea ha propuesto posponer las multas a los países que no alcanzaron el objetivo fiscal
- La Comisión económica apunta que no es el momento adecuado para tomar decisiones sobe los castigos
La Comissió Europea ha concedit un respir a Espanya i Portugal, malgrat el trencament de les regles fiscals. La Comissió ha proposat aquest dimecres proposar les multes als països que no hagin aconseguit els seus objectius fiscals. A més, els ha donat un any més per poder ajustar el dèficit.
El president de la Comissió Econòmica, Jean-Claude Juncker, ha informat que retarden la decisió de la multa després de les eleccions espanyoles del 26 de juny, a més, els dóna un any més a Espanya i Portugal perquè posin els seus pressupostos en línia amb les normes de la Unió Europea, com recull FT.
En aquest sentit, Pierre Moscovici, comissionat econòmic de la UE, ha dit que “no és el moment adequat econòmicament ni políticament” per prendre decisions sobre el càstig a Espanya i Portugal pels incompliments del pressupost del passat. No obstant això, ha assenyalat que tornaran a tractar aquest tema a principis de juliol, com recull FT.
DÈFICIT EXCESSIU
Aquesta decisió de retardar la multa ha arribat perquè es donarà a conèixer l'orientació política econòmica específica de cada país per al 2016. La Comissió recomana que, malgrat ser-hi en un règim de recuperació tant a Espanya com a Portugal, una sentència desencadenaria sancions segons el dèficit excessiu.
Portugal és en el punt de mira per no controlar el dèficit el 2015, que va ser del 4,4% l'any passat, un 1,7% més que l'objectiu previst. Espanya va tancar els seus comptes públics en el 5%, per sobre de l’objectiu marcat del 4,2%. S'espera que en aquest any, tots dos països prenguin decisions sobre el compliment de l'objectiu de dèficit.
El president del Govern en funcions d'Espanya, Mariano Rajoy, va reaccionar ahir dimarts a la pressió de Brussel·les i va anunciar, en una entrevista a FT, noves retallades d'impostos si és reelegit com a president. La comissió va dir que Espanya tindria fins a 2017 per reduir el dèficit i situar-lo dins del 3% del PIB permès per les regles de la UE, mentre que Portugal tindria fins a aquest any per fer-ho.
DEUTE PÚBLIC
Aquest dimecres s'ha publicat el deute del conjunt d'administracions públiques d'Espanya. Al març, el deute havia augmentat en 14.031 milions d'euros, el major repunt des de maig de 2014, situant-se en 1,095 bilions (milions de milions) d'euros, la qual cosa suposa superar el 100% del PIB, segons les estadístiques del Banc d'Espanya, un fet que no succeïa des de l’any 1909.
Així, durant el primer trimestre el nivell d'endeutament públic ha sobrepassat el 100% del PIB prenent com a referència el creixement de la producció nacional que va publicar l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el passat mes de febrer, i que va situar el PIB en 1,081 bilions (milions de milions) en acabar 2015. Cal matisar en aquest sentit que en general es compara estoc de deute amb PIB anual. No obstant això, en aquest cas tenim la dada d'endeutament de març, mentre que l'últim registre de producció en un any data de l’any 2015. Si es produeix el creixement esperat del 3% per al 2016 del PIB, aquest se situaria per sobre dels 1,1 bilions i, en funció de l'evolució del deute, la comparació podria tornar a caure per sota del 100%.