euro money ship levee de fonds startup frenc tech billets argent

L'economia espanyola va liderar el creixement de la zona de l'euro el 2024. El Producte Interior Brut (PIB) va avançar un 3,2%, cinc dècimes més que el 2023, després de mantenir el ritme i créixer un 0,8% al quart trimestre, segons l'avenç de dades de comptabilitat nacional publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, l'economia espanyola encadena quatre anys a l'alça. A més, la dada del 2024 és superior a les estimacions del mateix Govern, que a les últimes projeccions apuntava a un creixement del nostre país del 2,7%. També es col·loca per sobre de les previsions del Banc d'Espanya, que calculava que Espanya creixeria un 3,1%.

Des del Ministeri d'Economia assenyalen que "el creixement de l'economia espanyola continua sent equilibrat, amb una aportació positiva de la demanda nacional i externa". "Un creixement que l'últim any ha estat impulsat per la demanda nacional, amb una aportació de 2,8 punts al creixement del PIB, superior en més d'1 punt al de l'any anterior, i el bon comportament del sector exterior, que va aportar quatre dècimes al creixement anual”.

"Les dades reflecteixen la fortalesa i creixement equilibrat de l'economia espanyola, que dia rere dia estan sent corroborades pels principals organismes nacionals i internacionals", han afegit, subratllant que "Espanya segueix liderant el creixement a la zona euro, amb un augment del PIB que és quatre vegades superior al de la zona de l'euro".

En detall, la demanda nacional va contribuir en 2,8 punts al creixement del PIB del 2024, dada 1,1 punts superior a l'any anterior. Per la seva banda, la demanda externa hi va presentar una aportació de 0,4 punts, fet que va suposar sis dècimes menys que el 2023.

El consum de les llars va créixer un 2,8% el 2024, fet que suposa 1,1 punts respecte a la taxa del 2023. La despesa pública va augmentar un 4,9% en el conjunt de l'any, tres dècimes menys que l'exercici anterior. La inversió va pujar un 2,3% el 2024, dues dècimes més que el 2023.

El valor del PIB a preus corrents per al conjunt de l'any 2024 es va situar en 1.593.136 milions d'euros, un 6,3% superior al 2023.

Mentrestant, al quart trimestre, el PIB va créixer un 0,8% en taxa intertrimestral, després d'haver anotat un avanç del 0,9% al primer trimestre i del 0,8% als dos següents.

Entre l'octubre i el desembre, la demanda nacional va contribuir amb 1,2 punts al creixement intertrimestral del PIB. Per part seva, la demanda externa va aportar-hi -0,4 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 1% i la de les administracions públiques, un 0,4%. Per part seva, la formació bruta de capital va registrar una variació del 2,8%.

Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa intertrimestral del 0,1%, fet que va suposar tres dècimes menys que al tercer trimestre. Per part seva, les importacions van registrar una variació de l'1,3%, amb un increment de quatre dècimes respecte al trimestre precedent.

Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit, llevat de les branques primàries.

Així, les branques industrials van créixer el 0,3% intertrimestral. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va accelerar la taxa en sis dècimes respecte al trimestre precedent, fins a un creixement del 0,5%. El valor afegit brut de la construcció va augmentar el 2,6% intertrimestral, 4,2 punts més que al trimestre anterior. I el dels serveis es va desaccelerar una dècima, fins al 0,9%. Per la seva banda, les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del -0,7%, enfront de l'1,5% del trimestre anterior.

Pel que fa a les rendes, en taxes intertrimestrals, la remuneració dels assalariats es va incrementar un 2,5% i el nombre de llocs equivalents a temps complet d'assalariats va presentar una taxa del 0,8%. La remuneració mitjana va tenir un creixement de l'1,6%.

Per part seva, l'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta ha crescut un 0,9%. Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions va registrar un creixement intertrimestral del 3,7%.

ESPANYA DESTACA EN UN CONTEXT EUROPEU FEBLE

"Espanya destaca en un context europeu feble, però mantenir aquest ritme dependrà de la recuperació d'Europa i de l'impuls de sectors més productius", comenta Javier Molina, analista sènior per a eToro, que es pregunta si l'economia podrà continuar creixent amb la mateixa intensitat si el seu entorn segueix fluix.

"Malgrat aquest sòlid acompliment, sorgeixen dubtes sobre la sostenibilitat del creixement si Europa segueix en alentiment. Amb Alemanya i França creixent per sota de l'1%, la demanda externa gairebé no ha contribuït al PIB espanyol i, si l'economia europea no millora, podria pesar sobre Espanya el 2025", assegura.

Els analistes del Bankinter destaquen que “el PIB preliminar de l'any 2024 torna a sorprendre per la seva fortalesa”. Afegeixen que "el quatre trimestre tanca un any molt fort, malgrat els dubtes que existien sobre l'impacte de la DANA, que novament ens porta, en termes anuals, al nostre escenari optimista".

"El més positiu és la recuperació aquest últim trimestre de la inversió. La productivitat continua sent una variable a seguir, es modera lleugerament a l'últim trimestre". Les seves estimacions per als propers exercicis apunten a una moderació del creixement cap al 2,2% el 2025 i l'1,9% el 2026. "La confirmació d'una tendència de millora a la inversió pot ser el catalitzador de l'exercici, en un entorn de tipus a la baixa del BCE i menor palanquejament de les empreses", conclouen.

Mentrestant, a Oxford Economics afirmen que el PIB espanyol "ha sorprès a l'alça", fet que "va significar que l'economia espanyola va mantenir en general el ritme de creixement observat al segon i tercer trimestre malgrat l'impacte de les inundacions a València".

"A causa de l'alt impuls i el sòlid punt de partida, el creixement espanyol va camí de superar la nostra previsió del 2,5% aquest any, cosa que la situa una vegada més com l'economia de creixement més ràpid entre les quatre grans de la zona de l'euro", subratllen.

A ING coincideixen en destacar que "les xifres de creixement espanyol són encara més impressionants si es tenen en compte les destructives inundacions a la regió valenciana, que s'esperava que reduïssin el creixement del PIB entre un 0,1 i un 0,2 punts percentuals al quart trimestre".

Amb vista al 2025, estimen que la demanda interna i la inversió empresarial segueixin sent els principals impulsors del creixement. A més, juntament amb un mercat laboral sòlid, preveuen que el consum continuï augmentant juntament amb el creixement de l'ingrés disponible.

"Fins ara, teníem una previsió de creixement del PIB del 2,2% per al 2025, però a la llum de les xifres actuals, aquesta previsió podria resultar massa pessimista", diuen.

Noticias relacionadas

contador