Espanya ha anunciat que farà una contribució per valor de 1.860,5 milions d'euros, aproximadament, al nou fons fiduciari del Fons Monetari Internacional (FMI) per a la resiliència i la sostenibilitat (Resilience and Sustainability Trust), que s'articula mitjançant una contribució pressupostària de 30,5 milions d'euros i la recanalització pel Banc d'Espanya de Drets Especials de Gir (DEG) per un valor aproximat de 1.830 milions d'euros
A aquesta contribució s'uneixen els DEG ja canalitzats pel Banc d'Espanya al fons fiduciari per al Creixement i la Reducció de la Pobresa també de l'FMI, per import de 350 milions, al'abril d'aquest any. D'aquesta manera, Espanya compleix el seu compromís de canalitzar el 20% dels DEG rebuts a l'assignació general del 2021 posant-los a disposició dels països més vulnerables.
El nou fons de l'FMI començarà a funcionar a l'últim trimestre de l'any i, en la creació, Espanya hi ha jugat un paper essencial. Ha estat dels primers països en impulsar la creació d'aquest nou fons fiduciari, que aportarà finançament a llarg termini a països de renda baixa i de renda mitjana vulnerables, per exemple, a l'Àfrica i a l'Amèrica Llatina, que tinguin un programa tradicional de suport financer de l'FMI.
L'objectiu és afavorir la seva resiliència davant de xocs externs, reforçar la seva estabilitat macroeconòmica i reduir el risc de crisi de balança de pagaments. Per això, en un primer moment, el suport financer d'aquest fons se centrarà en les mesures per fer front al canvi climàtic i per millorar la preparació davant de futures pandèmies, tot i que la previsió és que s'hi incorporin nous objectiu més endavant.
Així mateix, el consell de ministres ha autoritzat la contribució econòmica d'Espanya, per un import de 62 milions, al fons de l'FMI per al creixement i la reducció de la pobresa, a través del qual es canalitzen préstecs en termes concessionals (és a dir, amb condicions financeres més favorables per als beneficiaris que les del mercat) a països de renda baixa.
A través de l'FMI, s'ha subministrat suport financer tradicional o d'emergència a diverses desenes de països als darrers anys.
La comunitat internacional, així, continua avançant per donar resposta a la situació de vulnerabilitat en què es troben molts països, particularment de baixa renda i emergents. A l'impacte sanitari, econòmic i social de la crisi desencadenada per la Covid-19, s'hi afegeix la guerra d'Ucraïna, que afecta tercers països a través de l'encariment dels preus de l'energia i els aliments.