La recessió ja és aquí. Els experts de Mirabaud creuen que Espanya s'enfronta a una situació especialment complicada. "Encara que qualsevol estimació macro que es faci en l'actualitat té un alt grau d'error, tot indica que Espanya s'enfronta a una recessió d'una magnitud que no s'havia vist en la història recent", avisen aquests analistes.
L'elevada dependència de l'economia -i també de la mà d'obra- dels sectors de Turisme, Automoció i Immobiliari (especialment la construcció) provocarà que Espanya es recuperi "molt lentament" després del confinament.
Respecte als resultats empresarials -la temporada de comptes del primer trimestre acaba de començar; la setmana que ve publiquen els principals bancs -, les estimacions de beneficis "s'estan enfonsant", reconeixen aquests experts, i avancen que ho continuaran fent durant les pròximes setmanes. "Els resultats de 2020 cal considerar-los una anormalitat, perquè no sols estan impactats per la recessió, sinó també pel confinament. En aquest context, hi ha models de negoci especialment sòlids els resultats del qual es col·lapsaran en aquest exercici, com poden ser Amadeus, Inditex, AENA, Repsol…", avancen.
Segons Mirabaud, el col·lapse dels resultats de la borsa espanyola situarà els múltiples de l'Ibex (PER forward) a nivells especialment elevats contra mitjanes històriques, cosa que ja s'està començant a veure. "No creiem que sigui 'just' utilitzar aquest múltiple en aquesta situació d'anormalitat", precisen des de la firma.
Els resultats dels últims tres anys poden oferir una imatge més acurada de com seria un escenari normalitzat per a l'Ibex, reconeixen. Una mitjana dels beneficis de les empreses de l'Ibex durant els darrers anys sembla un bon indicador del que poden ser els beneficis normalitzats de l'Ibex. L'Ibex cotitza a 10,8 vegades els beneficis reportats mitjans dels últims tres anys i, sense no recurrents, aquesta ràtio baixaria a 8,5 vegades. La mitjana del 'trailing PE' dels últims 15 anys ha estat 14,5 vegades. "Això indica que, a mitjà termini, l'Ibex està molt barat", assenyalen.
Els bancs i les empreses cícliques resulten especialment atractives d'acord amb aquests criteris, diuen aquests analistes. "Les companyies que més barates semblen d'acord amb aquest criteri, tant en termes absoluts com relatius, són els bancs i totes les empreses cícliques (aerolínies, hotels, companyies de l'acer, televisions…), la qual cosa no hauria de sorprendre a ningú", conclouen.
NO SÓN ELS ÚNICS
Mirabaud és una més de les signatures que consideren que Espanya -i també Itàlia- patiran una recessió especialment severa, a més d'estar sofrint també de forma especialment severa l'impacte, en nombre de víctimes, del coronavirus.
Els analistes d'Oxford Economics assenyalaven recentment que esperen que Itàlia i Espanya sofreixin una recessió "molt severa la primera meitat de l'any". Encara que encara no poden donar estimacions precises, anticipen un "impacte dràstic" en els PIB de tots dos països, amb caigudes de més d'un 10%, respectivament, durant la primera meitat de 2020.
Amb motiu de la publicació dels PMI serveis i manufacturers de març, Paul Smith, economista d'IHS Markit, va dir a principis de mes que existeix "una alta probabilitat que la severitat de la recessió durant el segon trimestre (a Espanya) superi tot el que hem observat durant la forta recessió de 2008/2009". El PMI serveis de març a Espanya va registrar una patacada històrica, baixant fins a nivells de 23 des de 52,1. A Itàlia, es va esfondrar fins a 17,4 des de 52,1 del mes previ i per sota de l'estimació de 22.