El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha informat aquest dimecres al Congrés que preveu incloure la reforma de pensions en el Pla Nacional de Recuperació que presentarà el Govern davant la Unió Europea, de cara a rebre fons per a afrontar la crisi del Covid, i també espera excloure del sistema públic de pensions totes les despeses identificades com a impròpies durant tota la legislatura, fins a 2023.
D'aquesta manera, el ministre espera traspassar a Pressupostos Generals de l'Estat uns 23.000 milions d'euros, muntant identificat com a despeses que no han d'afrontar-se amb cotitzacions socials, amb una primera factura per als pròxims comptes públics en les quals treballa el Govern.
Així, ha assegurat davant la Comissió de Treball que en el límit de despesa no financera presentada aquest dimarts per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, l'anomenat sostre de despesa, "hi ha una provisió significativa perquè en el Pressupost de 2021 es materialitzi un important ajust".
"Farem un primer pas quan ens ho recomani el Parlament, però preventivament el sostre de despesa ha deixat espai suficient perquè això sigui així", ha asseverat Escrivá, abans de postil·lar que espera "anar ordenant tot el sistema d'ingressos i despeses en aquesta legislatura completament".
"HEM D'EXPLICAR QUÈ FAREM AMB LES PENSIONS"
Escrivá ha reivindicat que "no hi ha millor moment que aquest per a tancar el consens" entorn de les pensions, reconeixent que tant el Congrés, el Pacte de Toledo, com el Govern, estan "accelerant" la feina per a "donar seguretat i eliminar elements de dubte" respecte al futur del sistema als pensions actuals i del futur.
D'altra banda, ha assenyalat que aquesta reforma de pensions és una de les "recomanacions específiques" per part de la Unió Europea: "Hem d'explicar què farem amb les pensions, és una de les reformes estructurals que s'han identificat", ha dit, assenyalant que, per tant, "és molt oportú" que aquest pacte estigui "a punt de ser tancat".
És més, ha assenyalat que el Govern compta amb un "pla força avançat" que podrà "incorporar dins dels plans que van al Pla de Recuperació", a diferència d'altres països europeus, que també han d'escometre mesures en aquest sentit i que, ha dit, presenten "menys clarament per on aniran".
RECUPERAR EL 2023 EL DÈFICIT 'PRECOVID'
Per a enguany, el dèficit en la Seguretat Social es dispararà al 2%, des de l'1,3% anterior a la crisi, una situació que per a l'any vinent espera reconduir i recuperar a la fi de la legislatura, el 2023, aquest nivell de desfasament, en part per la millora de la situació econòmica però una altra també pel traspàs de despeses impròpies.
El titular de Seguretat Social ha citat la desaparició del dèficit i el manteniment del poder adquisitiu com els dos principals objectius del Govern, però a ells hi ha sumat l'acostament de l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal i el foment de sistemes complementaris.
Respecte al retard de l'edat de jubilació, ha assenyalat "incentius mal dissenyats que s'han de corregir" en la jubilació anticipada "perquè no sigui regressiu, sinó neutral o eventualment progressiu", així com el desenvolupament d'incentius per a retardar voluntàriament la jubilació, on creu que hi ha "molt de marge d'actuació" i per als quals ha avançat que presentarà "propostes concretes" properament.
En allò que es refereix al foment de sistemes complementaris, ha assegurat que el seu objectiu és aconseguir que aquests plans comencin a constituir-se entre persones "amb rendes baixes i mitjanes", en una "aposta pels plans d'ocupació a través de la negociació col·lectiva i els plans complementaris".