ep el ministro de seguridad social inclusion y migraciones jose luis escriva
Ricardo Rubio - Europa Press

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat aquest dilluns que garanteix "absolutament" que el Govern no retallarà les pensions a Espanya tot i l'increment de la despesa a conseqüència de la crisi originada per la pandèmia de coronavirus.

Escrivá, en declaracions a RNE, ha subratllat que, "quan passin les urgències de la Covid-19", la intenció de l'Executiu és crear, juntament amb el Pacte de Toledo, un marc estable a mig termini per al sistema de pensions, on aquestes mantinguin el seu poder adquisitiu i l'edat efectiva de jubilació s'aproximi a la legal.

"Aquest és el pla i el reprendrem", ha dit el ministre, que ha insistit que l'augment de deute i la disminució dels ingressos causats per la crisi, "i que es pot estendre un any com a màxim", és temporal i no estructural. "Per tant, totes aquestes referències que s'estan fent sobre les pensions em sembla que no estan sustentades en cap base sòlida", ha subratllat.

Sobre la marxa de l'afiliació a la Seguretat Social el mes de maig, el ministre ha assenyalat que "no va gaire bé" però que s'està produint una "recuperació interessant" en algunes sectors, com ara la construcció.

Aquest sector va perdre 150.000 ocupacions al març, però, segons ha detallat el ministre, entre finals d'abril i les dues primeres setmanes de maig ha sumat 60.000 contribuents. Així, la pèrdua acumulada d'ocupacions en aquest sector des que va esclatar la crisi queda ara de 90.000 llocs de feina.

En qualsevol cas, Escrivá ha subratllat que el que és "veritablement notable" és que, com a resultat de tota les mesures de protecció de rendes adoptades pel Govern, la destrucció d'ocupació està sent "moderada" respecte a la magnitud de la caiguda econòmica que s'està sofrint.

PRÒRROGA DE LA PRESTACIÓ PER CESSAMENT D'ACTIVITAT

Preguntat per si el Govern té pensat prorrogar la prestació extraordinària per a autònoms més enllà del 30 de juny, el ministre ha confirmat que l'Executiu té previst fer-ho, i que està estudiant com es calibrarà aquesta pròrroga perquè tingui unes característiques de gradualitat similars a les establertes per a l'exoneració de quotes a les empreses amb expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major.

Sobre si aquesta prestació s'allargarà fins a finals d'any per a alguns sectors, Escrivá ha recordat que en el decret pel qual es prolongaven inicialment els ERTO fins al 30 de juny, s'habilita al Govern a desenvolupar una norma que plantegi mesures específiques per a determinats sectors

"Aquest és el canal pel qual hem d'identificar certs sectors per als quals la frenada de l'activitat va més enllà del juny. Caldrà estudiar-ho amb els agents socials. És per aquest camí per on podrem acomodar algunes situacions," ha assenyalat el ministre, que ha afegit que el sector turístic serà possiblement un ferm candidat a la prorrogació d'aquestes mesures.

RECÓRRER AL MEDE? DEPENDRÀ DE LES CIRCUMSTÀNCIES

D'altra banda, ha afirmat que la utilització o no per part d'Espanya del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) "dependrà de les circumstàncies futures," així que cal no avançar decisions sobre el tema. En tot cas, Escrivá ha indicat que, a diferència de com estava dissenyat en el passat, el MEDE aquest cop és "més atractiu", perquè no hi ha condicionalitats macroeconòmiques per als països, i les condicions de finançament són "bones."

"La naturalesa de la pertorbació fa que no tingui sentit que els països es vegin condicionats macroeconòmicament per accedir al MEDE, i això són bones notícies, més enllà del fet que la finalitat hagi d'estar associada a la pròpia crisi," ha destacat.

Escrivá ha recordat que el MEDE i d'altres mecanismes que existeixen a Europa són salvaguardes i que la seva funció, en primera instància, és assegurar als mercats que, si hi hagués cap fricció, "que per ara no n'hi ha", existeixen mecanismes de salvaguarda alternatius que permetran als països de finançar-se.

Noticias relacionadas

contador