El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha advertit aquest divendres que si s'apliqués "estrictament" l'actual índex de revalorització de les pensions, l'anomenat IRP, els pensionistes podrien arribar a perdre fins a un 30% de poder adquisitiu.
Aquest índex, creat a la reforma de 2013 i que limita la pujada de les pensions a un 0,25% quan el sistema està en dèficit, desapareixerà per acord de la Comissió del Pacte de Toledo en les seves últimes recomanacions, ja que l'objectiu és que els pensionistes mantinguin el seu poder de compra.
El ministre, en declaracions a Telemadrid, ha recordat en aquest sentit que les recomanacions del Pacte de Toledo insten a introduir una fórmula de revaloració "predictible i simple, que aclareixi qualsevol incertesa" i que garanteixi el poder adquisitiu de les pensions "en qualsevol moment".
La fórmula que n'ha proposat el Departament per aconseguir aquest objectiu consisteix a revalorar les pensions en funció de l'IPC de l'any anterior i, per evitar reduccions en la prestació durant els anys d'inflació negativa, compensar les taxes d'aquests anys al llarg dels tres exercicis següents.
Preguntat per la seva proposta de concedir un xec anual de fins a 12.000 euros (la quantitat depèn dels anys cotitzats) a qui retardi la seva jubilació més enllà de l'edat legal, Escrivà ha subratllat que es tracta d'impulsar de manera voluntària la jubilació demorada, ja que a Espanya aquesta mesura "s'incentiva poc".
El ministre, que ha recordat que la jubilació "és un dret, però no una obligació", ha indicat que els incentius actuals a l'endarreriment de la jubilació, consistents a aplicar un percentatge sobre la pensió per cada any de demora en la retirada, són "aclaparadorament desconeguts" per la població, d'acord a les enquestes que va realitzar la Seguretat Social.
LA COTITZACIÓ D'AUTÒNOMS PER INGRESSOS REALS, DURANT AQUESTA LEGISLATURA
Pel que fa al sistema de cotització dels autònoms en funció dels seus ingressos reals en què treballa el Govern, Escrivà ha insistit que necessita molta feina preparatòria. En qualsevol cas, ha garantit que veurà la llum durant aquesta legislatura.
Escrivà ha destacat que, amb l'esclat de la pandèmia, es va posar en marxa una xarxa de protecció per als treballadors autònoms "sense precedents" a nivell europeu. Es va arribar a protegir 1,5 milions d'autònoms, una xifra que actualment ronda als 400.000.
D'altra banda i preguntat per quines mesures caldria prendre per reduir l'atur juvenil, Escrivà ha advocat per fomentar la formació professional i impulsar la mobilitat laboral entre regions, ja que hi ha importants diferències d'atur entre unes i altres. I, al mateix temps, per ajudar a aquesta mobilitat, considera important baixar el preu dels lloguers a les grans ciutats.