- L'augment de pràctiques proteccionistes, l'impacte de la digitalització al mercat laboral o la inversió a l'Àfrica seran algun dels temes a tractar
- L'FMI va criticar al seu informe 'Fiscal Monitor abril 2018' l'incompliment d'Espanya dels objectius sobre el dèficit
El nou ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Román Escolano, acudirà aquest dijous a la seva primera reunió ministerial del G-20, per després participar en les assemblees de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Mundial.
Els ministres d'economia i finances es reuniran durant dues jornades consecutives a Washington per analitzar el transcurs de l'economia global i les possibles amenaces del creixement, amb el debat sobre les tensions entre els Estats Units i la Xina com a 'plat' principal. La reunió continuarà el matí següent amb sessions dedicades a l'impacte de la digitalització al mercat laboral i l'anomenat 'Pacte amb Àfrica' per fomentar la inversió al continent.
Divendres començaran les assemblees de l'FMI i el Banc Mundial, durant les qual, de nou, el gir recent cap al proteccionisme i la crítica a polítiques procícliques que posin en perill la sostenibilitat del creixement centraran el col·loqui de ministres, governadors de bancs centrals i altres representatius mundials. Particularment, Escolano haurà de provar la fiabilitat del desenvolupament espanyol, després de les crítiques de l'organisme presidit per Christine Lagarde per l'incompliment de l'objectiu del dèficit tant per aquest any com per al vinent, segons les seves previsions. En aquest context, una de les recomanacions de l'FMI està dirigida a augmentar la recaptació per l'IVA, amb Espanya entre els països que menys ingressos rep per aquest tipus d'impost.
EL DÈFICIT ESPANYOL CONTINUA SENT EL MÉS ELEVAT DE L'EUROZONA
L'FMI estima que Espanya tancarà 2018 amb un dèficit pressupostari del 2,5%, superior a l'objectiu del 2,2% pactat pel Govern amb Brussel·les, el tercer més alt de les economies avançades després dels Estats Units (5,3%) i Japó (3,4%), i el més elevat entre les economies de la zona euro. Encara que aquesta xifra suposarà deixar enrere el llindar del 3%, de manera que el país podria igualment sortir del procediment de dèficit excessiu. Pel 2019 es calcula que el desequilibri del pressupost serà del 2,1%, vuit dècimes per sobre de la xifra acordada.