boris-johnson-dement-avoir-menti-a-la-reine

Escòcia no està gens contenta amb l'acord del Brexit que ha aconseguit tancar Boris Johnson amb la Unió Europea. De fet, el diputat del Partit Nacional Escocès (SPN per les sigles en anglès), Drew Hendry, creu que els termes són "impossibles" per al territori. "No hi ha un bon Brexit per a Escòcia", ha remarcat i ha dit que el document presentat pel primer ministre és "terrible".

Hendry s'ha despatxat a gust contra l'acord de Johnson, que aquest dimarts s'enfronta a un important examen al Parlament britànic. El disgust d'Escòcia és tal que ja s'enarbora la bandera d'un nou referèndum sobre la independència. I és que l'SPN creu que deixar la UE afectarà durament Escòcia, de manera que ara els seus ciutadans volen una altra oportunitat per triar si han de deixar de formar part de Regne Unit o quedar-se com estan, recull CNBC.

En opinió d'aquest diputat, el tracte signat per Johnson amb Brussel·les és "terrible" i és un acord "injust". Hendry que "copejarà a les comunitats" i que "és probable que causi un dany encara més gran un cop que sortim de la UE". Per això ha qualificat d'"impossibles" els termes de l'acord per a Escòcia.

Tot i que la situació podria ser pitjor, perquè si l'acord no aconsegueix el suport de Westminster i al final hi ha un Brexit sense acord, això provocaria la pèrdua de 100.000 llocs de treball a Escòcia, ja que les anàlisis suggereixen que els ciutadans podrien perdre fins a 1.600 lliures en ingressos l'any, ha dit Hendry.

La votació d'aquest dimarts al Parlament permetrà Johnson saber si té alguna possibilitat d'assegurar el seu acord del Brexit, i si pot fer-ho abans de la data límit del 31 d'octubre. Els legisladors britànics decidiran si permeten que el projecte de llei sobre la sortida del Regne Unit de la UE surti endavant i, si és així, el primer ministre tindrà fins dijous per assegurar-se els suports necessaris a la Cambra dels Comuns, abans que arribi a la dels Lords.

Tot i que no serà fàcil, perquè l'acord de retirada de Johnson ha estat rebut amb una forta oposició per part dels legisladors britànics, molts dels quals han assegurat que era pitjor que el forjat per la seva predecessora a Downing Street, Theresa May.

SEGON REFERÈNDUM A ESCÒCIA?

La setmana passada el Partit Nacional Escocès, el més gran de la regió, va demanar una extensió de tres mesos del Brexit per tenir temps que se celebressin unes noves eleccions generals. A més, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va criticar l'acord de Johnson en entendre que conduiria a un Brexit "molt més dur" en comparació amb els acords anteriors.

Hendry ha recordat que un 62% de la població escocesa va votar en contra d'abandonar la UE i ara busquen una altra oportunitat per decidir si volen o no ser independents. "És clar que Escòcia té l'opció de decidir si vol tenir veu i vot en el Brexit", ha remarcat el diputat escocès, que creu que "està bastant clar que les enquestes que s'han dut a terme recentment a Escòcia mostren que la gent creu que hi ha un futur econòmic millor per a Escòcia com a nació independent dins de la UE. I la majoria de la gent vol que es voti sobre això".

Noticias relacionadas

contador