recep tayyip erdogan turquia

La lira turca es recupera aquest dilluns després de l'aguda caiguda de divendres, quan es va depreciar gairebé un 5%, fins a mínims de cinc mesos contra el dòlar. La moneda es canvia de mans en les 5,6550 unitats enfront de la seva contrapart nord-americana, després de tocar les 5,8414 lires, nivells de preu no vistos des del 23 d'octubre. El banc central del país ha acudit en defensa de la seva divisa, mentre el president turc Recep Tayyip Erdogan busca responsables en JP Morgan al qual culpa de l'onada de vendes per una recomanació del seu equip d'anàlisi.

Aquest dilluns, la moneda ha arribat a avançar un 3,4%, després que el Banc Central de Turquia hagi elevat les taxes d'endeutament al 25,5%, cosa que repercutirà en una pujada de 150 punts bàsics dels tipus d'interès, segons els experts. Així mateix, el regulador monetari ha anunciat que està prenent mesures per reforçar les seves reserves de moneda estrangera i ha suspès les operacions de finançament en moneda estrangera a través de la seva subhasta diària de swaps d'una setmana per temps indefinit. Aquesta mesura té el potencial d'afegir fins als 2.500 milions de dòlars al seu rebost de divises durant el transcurs de la setmana.

Aquestes actuacions es produeixen en reacció de les informacions que les reserves de divises estrangeres es van desplomar al seu pitjor nivell en una mica més de cinc anys, durant les dues primeres setmanes de març, cosa que va disparar l'onada de vendes en la lira. Els inversors també han incrementat la cautela davant les informacions que el banc central ha estat amb el vostre graner de divises per recolzar la lira davant la incertesa de les eleccions municipals del 31 de març, que han disparat la volatilitat.

El regulador turc va sortir al pas d'aquests rumors assegurant que les fuites de fons de les seves arques no eren res de l'altre món i, paral·lelament, ha iniciat investigacions contra JP Morgan i altres bancs, els quals responsabilitza de la caiguda de la lira. L'Agència i Supervisió Bancària del banc central està duent a terme aquestes indagacions per una nota d'anàlisi del banc d'inversió nord-americà per una nota d'anàlisi que considera "enganyosa i manipuladora" que recomana vendre la lira contra el dòlar.

Erdogan ha anat més enllà i ha amenaçat els bancs els que es trobi culpables de provocar els alts i baixos del mercat amb càstigs. Si es demostra que aquestes entitats "estan retirant divises estrangeres" i encoratjant el que considera "accions provocatives", ha dit Erdogan, "pagaran un alt preu".

CRÍTIQUES A TRUMP

A més, la caiguda també va coincidir amb les crítiques d'Erdogan al president dels EUA, Donald Trump, per la seva postura sobre els Alts del Golan. El líder turc va cridar a "no permetre la legitimació de l'ocupació dels Alts del Golan", després que Trump apostés aquesta setmana pel reconeixement de la sobirania d'Israel del territori arrabassat a Síria en la Guerra dels Sis Dies (1967).

Els Alts del Golan són un territori que Israel va arrabassar a Síria durant la Guerra dels Sis Dies (1967) i la Guerra del Yom Kipur (1973) i que es va annexionar de manera efectiva el 1981, en un moviment no reconegut per la comunitat internacional.

Noticias relacionadas

contador