truss et kwarteng

La rebaixa d'impostos anunciada pel Govern de Liz Truss podria no arribar a materialitzar-se. Diverses informacions apunten des d'aquest dijous que el gabinet de la primera ministra britànica s'està plantejant fer marxa enrere amb la reforma fiscal anunciada, que no ha assegut gens bé al mercat. De fet, ja n'hi ha un 'cap de turc': el ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, ha estat cessat per la primera ministra. Tot apunta que hi haurà una rectificació, però els experts ja han avisat que si finalment arriba, serà “massa tard”.

"Probablement sigui massa tard per evitar algun mal a l'economia i un grau de cicatrització financera com a resultat". Són paraules dels estrategs de JP Morgan, que han analitzat el possible gir del govern britànic del qual s'està parlant tant.

Aquests experts coincideixen amb l'Institut d'Estudis Fiscals (IFS, per les sigles en anglès), que ja ha dit que fins i tot un canvi total no serà suficient per demostrar la sostenibilitat fiscal del Regne Unit, que ha quedat en dubte davant els plans de l'Executiu de Truss, i així ho estan considerant els mercats. "Això implica que continuarà sent necessària una certa contenció de la despesa", opina JP Morgan.

De fet, el banc nord-americà remarca que si es confirma aquesta nova rectificació a finals d'aquest mes, quan està previst que el govern britànic detalli les seves mesures i presenti el minipressupost, i es tracta d'una decisió "clara", això "trauria" certa pressió al Banc d'Anglaterra pel que fa a les seves intervencions al mercat de bons i a l'escala de pujades de tipus necessàries per reduir la inflació”.

Alhora, "moderarà l'arrossegament del creixement advers". Tot i això, aquests analistes pronostiquen que "el xoc del sentiment i l'enduriment de les condicions financeres sembla que debilitaran el creixement, contrarestant qualsevol impuls de creixement del minipressupost" que posarà en marxa Downing Street, encara que ja no se sap amb quines mesures exactament.

També destaquen que "l'evolució de les enquestes d'opinió dels votants quan s'assenti la polseguera determinarà les conseqüències polítiques d'aquest episodi per als dirigents polítics actuals". És a dir, que podria posar al disparador la recent elegida primera ministra.

"La nostra opinió des que va començar aquest episodi ha estat que el Govern canviaria de rumb a contracor i oferiria als mercats certa tranquil·litat, reduint les tensions financeres immediates i la càrrega del Banc d'Anglaterra, però creant potencialment nous reptes polítics més endavant", comenten els estrategs de JP Morgan.

Noticias relacionadas

contador