L'alta inflació continua passant factura als espanyols. Els salaris reals a Espanya, és a dir, descomptant la inflació, es reduiran un 4,4% al país aquest any, el doble del que ho farà al conjunt de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). D'aquesta manera, Espanya es converteix en el país de l'OCDE els treballadors del qual patiran una pèrdua més gran de poder adquisitiu.
Segons recull l'informe Previsions d'Ocupació per al 2022, publicat per l'entitat aquest divendres, serà un dels "descensos més forts dels salaris reals observats entre els països dels quals es disposa de dades, i una retallada substancial del poder adquisitiu dels treballadors, ja que els preus al consum a Espanya continuen pujant a nivells màxims històrics”.
La caiguda dels salaris reals serà inferior a altres països com Itàlia, al voltant del 3%, Alemanya, on serà del 2,5%, els Estats Units, del 0,6% o el Japó, amb un 0,4%.
En el context d'inflació elevada que viu Espanya, l'augment que van experimentar els salaris nominals el 2021 no ha estat suficient per protegir el poder adquisitiu dels ciutadans. Principalment, segons destaca l'OCDE, l'impacte serà més gran a les llars amb rendes més baixes.
"L'impacte de l'augment de la inflació en els ingressos reals és més gran per a les llars amb menors ingressos que ja han suportat el pes de la crisi de la Covid-19. De fet, l'augment de la despesa resultant de les variacions recents dels preus dels aliments i l'energia representa una proporció més gran de la renda real de les llars amb menors ingressos, i aquestes llars tenen un marge limitat per compensar-ho recorrent als estalvis o reduint les despeses discrecionals", han assenyalat.
L'informe també destaca el complicat accés al mercat laboral dels joves i indica que el nivell d'ocupació entre els menors de 25 anys continua sent 1,5 punts inferior al que hi havia abans de la Covid-19.
"Malgrat la recuperació del mercat laboral a Espanya, la taxa d'atur roman estructuralment elevada, i l'entrada al mercat laboral difícil per als joves. La taxa d'ocupació dels joves continua per sota del nivell precrisi (1,5 punts percentuals més baixa al primer trimestre del 2022 comparada amb la del darrer trimestre del 2019), principalment com a resultat de la pèrdua de llocs de treball en llocs de treball de baixa remuneració al sector de serveis, com en allotjament i aliments, administració, comerç i transport", han indicat.
L'OCDE també ha advertit que, tot i que el mercat laboral espanyol s'ha recuperat amb força després de la pandèmia, aquesta tendència positiva es podria veure afectada per la guerra de Rússia contra Ucraïna, l'augment dels preus de l'energia i de la incertesa, deteriorant la confiança empresarial i frenant el sector manufacturer i el de serveis".
Davant la difícil situació econòmica, l'OCDE recomana ajudes dirigides i considera que és "millor" que els governs optin per "transferències" directes per a famílies i empreses vulnerables, ja que "suposen menys costos fiscals, expandeixen menys la demanda en un moment d'alta "inflació i s'ajusten millor a la transició verda”.