- Per això utilitza quatre indicadors de 2017: afiliats a la Seguretat Social, matriculacions de vehicles de càrrega, pernoctacions de no residents i compravendes d'habitatges
L'economia espanyola vigila de prop la incertesa política de Catalunya. Però, l'economia catalana ja sent els seus efectes. Així ho assegura l'informe trimestral del Banc d'Espanya (BdE): "Els efectes adversos derivats de l'augment de la incertesa relacionat amb la situació política a Catalunya, que, d'acord amb la informació disponible, relativament escassa, s'haurien concentrat especialment en aquesta comunitat autònoma", afirma l'organisme que governa Luis María Linde.
Per demostrar aquesta premissa, el BdE ofereix quatre gràfics que comparen l'evolució el 2017 de Catalunya (color vermell) amb les altres tres comunitats autònomes de major pes econòmic a Espanya: Andalusia (color blau), Comunitat Valenciana (color verd) i Comunitat de Madrid (color groc). "D'acord amb aquesta informació, l'activitat econòmica es devia desaccelerar durant l'últim tram de l'any a Catalunya en major mesura que a la mitjana de les comunitats considerades", indica l'organisme.
El Banc d'Espanya assenyala que aquest alentiment es deu, en particular, "al pitjor comportament dels indicadors d'ocupació, turisme i mercat de l'habitatge, entre d'altres, en aquesta comunitat autònoma, pel que fa al fet que s'ha observat, en mitjana, al conjunt de les comunitats i, en particular, en les de major pes econòmic", destaca al seu informe trimestral.
A més, l'organisme alerta que sobre un possible augment d'aquest retrocés de l'economia catalana en el conjunt de l'Estat. "La incidència final d'aquest element de risc sobre el conjunt de l'economia espanyola durant el quart trimestre dependrà de la magnitud i de la persistència que aquest acabi tenint", destaca l'organisme que governa Luis María Linde.
"Un alleujament del grau de tensió a Catalunya, com el que es va percebre durant el mes de novembre i les primeres setmanes de desembre, podria conduir a un escenari de major creixement del producte que el considerat a les projeccions recentment publicades", afirma el Banc d'Espanya, en referència a la situació preelectoral que s'ha viscut al territori després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
No obstant això, no descarten que la situació s’empitjori, ja que el Banc d'Espanya apunta "un hipotètic rebrot de les tensions durant els pròxims mesos" que podria portar "un impacte més pronunciat sobre les decisions de consum i inversió dels agents que el que s'infereix a partir de les dades parcials disponibles", destaca l'organisme.