ep archivo   fabrica de coches 20230626090206
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

La taxa anual de l'Índex de Preus Industrials (IPRI) ha continuat caient fins a registrar un descens del 6,9% al maig, xifra que suposa gairebé 2,5 punts per sota del que s'ha registrat a l'abril, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La causa principal perquè això passi ha estat el descens en els preus del Refinatge de Petroli, que ha provocat que l'Energia marqui una taxa del 24,9% en negatiu, xifra que implica 4,5 punts menys que l'abril.

A més, la producció, el transport i la distribució d'energia elèctrica i la producció de gas també hi han contribuït, encara que en menor mesura, a aquesta baixada. La inflació del sector industrial va finalitzar al març un període de 26 mesos seguits d'increments, i fa tres mesos consecutius que registra taxes negatives.

Per part seva, els béns intermedis registren una variació d'un -4% després de retallar en 2,5 punts la seva taxa interanual. En general, això es deu a un menor increment en els preus de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges, així com a la baixada dels preus de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries, que van augmentar el mateix mes de l'any anterior.

Pel que fa als béns de consum no durador, la baixada en els preus de Fabricació de productes lactis provoca que aquests baixin tres dècimes en la variació anual, fins al 10,9%. Al costat contrari, l'únic sector amb influència positiva a l'índex general són els béns d'equip, que mantenen la taxa al 3,6% a conseqüència de la pujada dels preus de la fabricació de vehicles de motor, més gran que la de maig de l'any passat.

Pel que fa a la taxa de variació mensual de l'IPRI, aquesta disminueix un 1,6%. La repercussió mensual negativa més gran la produeix també l'Energia, que registra una variació del 4,9% en negatiu, xifra que suposa una baixada d'1,434 punts, que es deu als descensos dels preus del Refinatge de petroli, la Producció, transport i distribució d'energia elèctrica i la Producció de gas.

Així mateix, els béns intermedis han registrat una taxa mensual negativa de l'1% a conseqüència de les baixades dels preus de la producció de metalls preciosos i d'altres metalls no ferris i la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries. Aquest sector té una repercussió a l'índex general de -0,286 punts.

Els béns de consum no durador tornen a representar l'únic sector industrial amb repercussió mensual positiva, amb una variació mensual del 0,4%, que suposa 0,104 punts a l'índex general, a causa de la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals i, en menor mesura, del Processament i conservació de carn i elaboració de productes carnis.

Finalment, la taxa anual de l'IPRI disminueix a totes les comunitats autònomes al maig, amb els descensos més importants al País Basc, la Regió de Múrcia i Castella-La Manxa, les taxes dels quals baixen 3,7 punts. Per la seva banda, el Principat d'Astúries, La Rioja i les Canàries són les comunitats on menys es redueix la taxa anual, amb baixades de 0,2 punts a les dues primeres i de 0,3, a l'última.

Noticias relacionadas

contador