ep archivo   industria carnica
ANICE - Archivo

La taxa anual de l'índex de preus industrials (IPRI) general al mes de març va ser del 46,6%, gairebé cinc punts i mig per sobre de la registrada al febrer i la més alta des del començament de la sèrie, al gener de 1976, segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al març, la taxa de variació mensual de l'IPRI general va ser del 6,6%.

La taxa de variació anual de l'índex general sense energia va augmentar més d'un punt, fins al 13,7%, i se situa gairebé 33 punts per sota de l'IPRI general. Aquesta taxa és la més alta des del juny del 1984.

Per destinació econòmica dels béns, tots els sectors industrials tenen una influència positiva en l'evolució de la taxa anual de l'IPRI general. Però entre ells destaquen:

Energia, que augmenta la taxa més de 18 punts, fins al 134,6%, la més alta des del començament de la sèrie, a causa de les pujades dels preus del refinament de petroli i la producció, transport i distribució d'energia elèctrica, majors aquest mes que al març del 2021.

Béns de consum no durador, amb una variació anual del 8,6%, més de dos punts per sobre de la del mes anterior, conseqüència que els preus de la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals i, en menor mesura, del processament i conservació de carn i elaboració de productes carnis, augmenten el març del 2022 més que l'any anterior.

Béns intermedis, la taxa dels quals s'incrementa més d'un punt i se situa al 22,9%. Destaca en aquesta evolució la pujada dels preus de la fabricació de productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges i la fabricació de productes per a l'alimentació animal, més gran aquest mes que el 2021.

Cal assenyalar també, encara que en sentit contrari, que els preus de la fabricació de productes químics bàsics, compostos nitrogenats, fertilitzants, plàstics i cautxú sintètic en formes primàries, van pujar l'any passat més que aquest mes.

contador