Els ministres d'Energia de la Unió Europea han acordat, a la reunió extraordinària d'aquest divendres, sol·licitar a la Comissió Europea el disseny d'una "intervenció temporal i d'emergència" al mercat elèctric que permeti rebaixar la factura de la llum, disparada com a conseqüència de la guerra a Ucraïna i els talls de gas rus. La Comissió Europea presentarà una proposta legislativa dimarts que ve.
"Presentarem la setmana vinent mesures sense precedents per a una situació sense precedents", ha assegurat Kadri Simson, comissària d'Energia. Aquestes propostes han de ser debatudes novament pels ministres.
Una de les propostes presentades i que ha obtingut més suport ha estat la introducció d'un límit als ingressos de les energies inframarginals, que estan obtenint grans beneficis gràcies a l'encariment del gas, i invertir-los a donar suport a les llars vulnerables.
"Les mesures específiques sobre això també haurien d'ajudar a limitar l'impacte dels elevats preus del gas als mercats elèctrics de la UE i els preus energètics per als consumidors", han assegurat.
Els ministres també han instat la Comissió Europea a introduir una "contribució o taxa de solidaritat", que fa referència a possibles impostos o taxes sobre els beneficis de les companyies petrolieres i gasístiques, de manera que aquesta pugui ser utilitzada per "mitigar l'impacte dels preus de l'energia als consumidors".
A la reunió també s'ha discutit la proposta de limitar els preus del gas importat, amb la idea de limitar els preus de totes les importacions, no només les de Rússia. Aquesta mesura ha rebut un "ampli" suport, encara que finalment, han acordat que cal més feina. "Els ministres van revisar les possibles opcions per a la introducció d'un preu límit al gas importat de jurisdiccions específiques (és a dir, Rússia), cal més feina sobre la possible introducció d'aquesta mesura."
"Alguns països ens han demanat que analitzem possibles límits de preu a la resta del gas que la UE importa. Si l'objectiu de les nostres polítiques és contrarestar les manipulacions russes dels lliuraments de gas a Europa, té sentit centrar-se en el gas rus, però en aquest moment tot està sobre la taula. Un preu general al gas, incloent-hi el gas natural liquat, pot suposar un risc de subministrament", ha afirmat Simson.
Pel que fa a les mesures d'estalvi energètic, han demanat a Brussel·les que presenti una proposta legislativa per "incentivar una reducció coordinada de la demanda d'electricitat a la UE per alleujar la pressió sobre la generació elèctrica" i no han descartat introduir modificacions al sistema de comerç d'emissions de CO2.
"La nostra intenció és proposar un objectiu obligatori per reduir el consum a les hores escaig", ha explicat Simson, que ha afegit que aquests objectius tindran en compte "les circumstàncies nacionals".
Alhora, han sol·licitat el disseny d'"instruments de liquiditat d'emergència" per garantir que les empreses tinguin fons suficients en el context actual d'"elevada volatilitat" als mercats de futurs.
Simson també ha fet referència que una altra de les mesures passarà per implicar les empreses d'assegurances i bancàries per implementar un marc temporal de garanties estatals. De la mateixa manera, ha indicat que la Comissió Europea "està a punt per desenvolupar" un índex per al gas natural liquat que sigui complementari al TTF holandès, "que està vinculat a un mercat relativament petit" i als proveïdors a europeus a través de gasoducte.
"Hem acordat la necessitat d'una solució urgent i robusta. No ha estat una discussió fàcil ni tampoc serà l'última, però hem aconseguit trobar una clara direcció de les mesures que cal prendre", ha dit en roda de premsa el ministre txec d'Energia, Jozef Síkela, que no ha descartat la celebració d'una altra reunió extraordinària a finals de setembre.