china espana
ICEX

Els inversors xinesos confien en l'evolució favorable de l'economia espanyola i veuen el país com un entorn positiu per a la innovació.

Així es desprèn de l'estudi Chinese FDI in Spain: Global Outlook 2023, elaborat per ICEX-Invest a Espanya, en col·laboració amb KPMG a Espanya, amb motiu del 50è aniversari del restabliment de relacions diplomàtiques entre la Xina i Espanya.

S'hi mostra que, davant dels desafiaments evidents derivats d'un context econòmic i geopolític marcat per la inflació i les polítiques monetàries restrictives, les empreses xineses mostren un notable optimisme respecte al context econòmic del nostre país, millorant la posició enfront de la resta d'Europa.

Elisa García, directora executiva d'ICEX-Invest a Espanya, ha assegurat que "Espanya és un país molt obert a la inversió estrangera. Segons l'FDI Regulatory Index de l'OCDE, Espanya és el novè país menys restrictiu de l'OCDE per a la inversió des del punt de vista normatiu".

De la mateixa manera, la valoració de l'entorn empresarial per als negocis és qualificada pels enquestats com a positiu. D'aquesta manera, la qualitat de vida, la mida del mercat local, l'accés a altres mercats (i molt particular a la Unió Europea), les infraestructures, la integració d'expatriats, les plataformes logístiques i la disponibilitat de professionals amb alt nivell de formació són indispensables per al bon desenvolupament de les diverses activitats.

Les relacions bilaterals a un nivell institucional són un tema al qual s'ha prestat una atenció especial, considerant els executius enquestats que els llaços institucionals afavoreixen l'atracció d'inversió cap a Espanya. Així mateix, el marc regulador, a més d'estar ben valorat, rep comentaris molt positius en ser comparat amb altres estats de la UE.

L'estudi reflecteix una gran diversitat en termes de facturació com la mida de les empreses d'origen xinès. D'altra banda, s'observa que el 30% de les companyies comercialitzen la totalitat dels seus productes i serveis al mercat espanyol. Pel que fa a la inversió en R+D, el 34% de les empreses consultades declaren invertir en aquesta àrea.

Entre les companyies enquestades, Espanya destaca com un epicentre de transformació digital, innovació i enfocament ESG, aspectes que les empreses xineses reconeixen i adopten activament en les seves estratègies.

De fet, el 65% de les empreses enquestades van establir la seva seu a Espanya durant la dècada del 2010 al 2020. Per la seva banda, el tipus d'establiment que predomina són filials, sucursals i M&A, entre d'altres. Per tant, es posa de manifest l'aposta seriosa i de llarg termini pel mercat espanyol.

David Höhn, soci responsable de China Practice a KPMG a Espanya, ha explicat que "les empreses xineses s'han convertit en protagonistes en molts sectors de l'economia espanyola, com el transport o el sector industrial. Això es deu gràcies a la gran contribució per a el desenvolupament econòmic, la creació d'ocupació, i les bones relacions entre la Xina i Espanya que han adquirit una gran importància al llarg de l'última dècada”.

D'aquesta manera, de les empreses xineses instaurades en territori espanyol, gairebé set de cada deu van escollir la Comunitat de Madrid (65%) com a ciutat favorita per dur a terme la seva activitat, seguida molt de lluny per Catalunya (18%). A més, de l'activitat desenvolupada per sectors, destaca de forma excel·lent el sector del transport i plataformes logístiques enfront del sector industrial, consum i retail, banca i assegurances, infraestructures i enginyeria, tecnologia, energia, telecomunicacions, entre d'altres.

Pel que fa a les exportacions, cal destacar que la majoria de les empreses xineses exporten la producció fora d'Espanya. D'altra banda, es va descobrir que el 30% venen els seus productes i presten els seus serveis exclusivament al mercat espanyol. I el 35% de les empreses exporten menys del 25% del que produeixen.

Cal destacar que, per a directius tant xinesos com a espanyols d'aquestes organitzacions multinacionals, una gestió intercultural efectiva i la retenció de talent es posicionen com a pilars per a l'èxit empresarial al país.

contador