Després d'una jornada de correcció, el petroli recupera la ratxa alcista aquest dimecres, dia en què l'Administració d'Informació d'Energia (AIE) ha publicat la dada setmanal d'inventaris, amb un fort increment de les reserves de cru.
En concret, la institució dependent del Departament d'Energia informa que, durant la setmana passada, les reserves per part de les empreses es van incrementar de 3,88 milions de barrils, fins a un total de 521,9 milions, en comparació de l'augment esperat pels analistes de 4 milions, i lluny de la xifra prèvia de 10,374 milions, que va ser l’increment setmanal més important des de l'abril.
Per la seva banda, les reserves de destil·lats disminueixen d’1,12 milions de barrils, i les de gasolina cauen de 4,53 milions. El mercat projectava un augment en el primer cas i un descens molt més lleu en el segon.
Els increments de reserves suposen una pressió a la baixa per als preus, en la mesura que es preveu una disminució de la demanda per part de les empreses, que ja han elevat els seus inventaris. No obstant això, en aquest cas la dada és conforme a les expectatives prèvies i no ha servit per frenar les pujades del petroli.
Cap a les 16.50 hores, el barril tipus Brent, de referència a Europa, puja un 3,1%, fins a 40,9 dòlars, mentre que el West Texas es dispara un 3,8%, fins a 37,9 dòlars. En tots dos casos, el preu es mou prop dels màxims de l'any, marcats fa dos dies.
REUNIÓ AL MARÇ
El ral·li recent del petroli, que aquesta setmana ha portat el Brent a tocar els 41 dòlars per primera vegada des del desembre, es produeix emparat en l'esperança que més productors s'adhereixin a la congelació de la producció que ja van acordar l’Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela al febrer. Aquests països tenen previst fer una reunió a Moscou per convidar altres estats a contribuir a estabilitzar els preus, segons han assegurat des de Nigèria i des de l'Iraq.
No obstant això, les preocupacions relacionades amb l'excés d'oferta continuen al mercat, i de fet aquest dimarts el cru va caure un 3% després que el ministre de Petroli de Kuwait, Anas al-Saleh, digués que el seu país només estaria disposat a una retallada o a la congelació de la producció si ho fan tots els productors importants, incloent-hi l’Iran. L’endemà, el ministre ha assegurat, segons Reuters, que creu que els preus es mouran entre els 40 i els 60 dòlars durant els tres propers anys.
«Crec que veurem indicis d'un augment de la demanda a final d'any, i probablement els preus aniran més alts el 2017 i el 2018», ha afegit a la premsa local.