walmart dl blackfriday 2018 us usa retail
Wal Mart

L'economia dels Estats Units supera la sotragada viscuda als dos últims mesos, en sumar al mercat laboral 531.000 nous llocs de treball, força per sobre del que estava previst, segons les dades de l'Informe d'Ocupació publicat aquest divendres.

Els experts anticipaven la creació de 450.000 llocs de treball, una diferència de 81.000 respecte a la dada oficial. Així mateix, també creix el nombre de nous llocs de treball des dels 312.000 del mes de setembre, una xifra que ha estat revisada a l'alça pel Departament de Treball dels EUA des dels 194.000 publicats inicialment.

D'aquesta manera, el nombre de llocs de treball està 4,2 milions per sota del màxim assolit el febrer del 2020, just abans que comencés la crisi de la pandèmia.

Així mateix, la taxa d'atur cau al 4,6%, per sota de les previsions que la situaven al 4,7%. Una xifra també inferior a la del mes anterior, quan arribava al 4,8%. Mentrestant, la taxa de població activa s'ha mantingut al 61,6%, en la mateixa línia de la dada de setembre i dins del rang que ha mantingut des del juny del 2020, entre el 61,4% i el 61,7%.

ELS SALARIS CREIXEN RESPECTE A 2020

Per sectors, l'oci i l'hostaleria ha creat 164.000 nous llocs de treball, mentre que els serveis professionals i empresarials n'han afegit 100.000, la indústria manufacturera, 60.000, el transport i l'emmagatzematge, 54.000, la construcció, 44.000, l'atenció sanitària 37.000.

D'altra banda, una dada a la qual els inversors solen prestar força atenció és la dels salaris, que han crescut respecte al 2020 en un 4,9% des del 4,6% del setembre i davant del 4,8% que calculaven els experts. La variació mensual ha estat menor a la de fa un mes, quan es va assolir el 0,6%, fins a arribar al 0,4%.

LA REACCLERACIÓ GRÀCIES A LES CONDICIONS SANITÀRIES

"Les nuvolades que planen sobre el mercat laboral s'estan dissipant. L'informe sobre l'ocupació d'octubre apuntava a una reacceleració de la creació de llocs de treball, recolzada per la millora de les condicions sanitàries i la recuperació gradual de l'oferta de mà d'obra", diuen des d'Oxford Economics. Així mateix, els experts de l'entitat creuen que el creixement es mantindrà entre 400.000 i 600.000 fins al 2022 si la situació sanitària continua millorant.

"La foto d'avui d'un mercat laboral cada cop més robust segurament farà que augmentin les crides perquè la Reserva Federal (Fed) actuï abans sobre els tipus d'interès", comenten des d'XTB. Tot i això, afegeixen que "per ara, és probable que aquestes crides quedin sense resposta, ja que la Fed ha deixat clar aquesta setmana que els tipus d'interès nord-americans es mantindran a prop de zero fins que l'economia arribi a la màxima ocupació".

Els analistes fan referència al conclave de la (Fed) en què van anunciar que començaran la reducció de compres de bons del Tresor i lletres hipotecàries al novembre. Tot i això, el seu president, Jerome Powell, va advertir en la roda de premsa posterior que actuaran "si les pressions sobre la inflació són persistents".

Sobre el mercat laboral, també ha assenyalat que no esperen pressions a l'alça sobre els salaris, "tot i que el vigilarem de prop".

El Departament de Treball també va publicar el seu informe habitual sobre les peticions setmanals d'atur, que van baixar per primera vegada l'última setmana d'un mes d'octubre i van marcar un nou mínim de la pandèmia. D'aquesta manera, es van situar en 269.000 davant de les 277.000 previstes.

Noticias relacionadas

contador