file photo le president americain joe biden s exprime lors d une conference de presse

Els EUA han revisat aquest dijous el creixement del PIB del segon trimestre, i ho han fet a l'alça, fins al 3% en taxa interanual, enfront del 2,8% que havia donat la primera lectura, segons les dades de l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç. Aquesta revisió s'ha ubicat per sobre del que anticipava el consens, que esperava que es mantingués sense canvis al 2,8%.

La lectura coneguda aquest dijous "es basa en dades font més completes que les disponibles per a l'estimació d''avanç' publicada al mes passat", i augmenta la taxa de creixement de l'economia nord-americana a causa, principalment, "d'una revisió a l'alça del despesa dels consumidors".

En comparació amb els nivells del segon trimestre del 2023, el creixement del PIB va reflectir "augments en la despesa dels consumidors, la inversió privada en inventaris i la inversió fixa no residencial". Les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, van augmentar.

D'aquesta manera, l'economia nord-americana s'accelera més del que s'ha pensat inicialment des del primer trimestre, un període en què el PIB va créixer un 1,4%. Aquesta millora es deu a "un repunt de la inversió privada en inventaris i una acceleració de la despesa dels consumidors, que van ser parcialment compensats per una desacceleració de la inversió fixa residencial".

L'índex de preus de les compres internes brutes va augmentar un 2,4% al segon trimestre, una dècima més respecte a l'estimació anterior. Per la seva banda, l'índex de preus PCE va augmentar un 2,5%, després de ser revisat a la baixa en 0,1 punts, igual que va passar amb l'indicador de la inflació subjacent, que n'ha vist reduït el creixement fins al 2,8%.

Els ingressos personals en dòlars corrents van augmentar en 233.600 milions durant el trimestre, xifra que suposa una revisió a la baixa de 4.000 milions de dòlars respecte a l'estimació anterior. Mentrestant, l'ingrés personal disponible va augmentar en 183.000 milions de dòlars, o un 3,6%, després de revisar-lo a la baixa en 3.200 milions de dòlars.

PETICIONS D'ATUR

Aquest dijous s'han publicat també les peticions de desocupació per a la setmana finalitzada el 24 d'agost, que han caigut fins a les 231.000, xifra que suposa un descens de 2.000 en relació amb el nivell dels set dies previs, que va ser revisat a l'alça fins a les 233.000 unitats, segons les dades del Departament de Treball nord-americà. Aquesta xifra ha quedat lleugerament per sota de les 232.000 peticions anticipades pel consens.

La taxa d'atur va ser de l'1,2%, sense canvis des de la setmana anterior, i la xifra de treballadors aturats va pujar fins als 1.868.000, fet que suposa un increment de 13.000 respecte al període previ.

Les taxes de desocupació més altes es van registrar a Nova Jersey (2,8%), Rhode Island (2,5%), Califòrnia (2,2%), Puerto Rico (2,1%), Minnesota (2,0%), Connecticut (1,8%), Massachusetts (1,8%), Pennsilvània (1,8%), Nevada (1,7%), Nova York (1,7%) i Washington (1,7%).

Els majors augments en les sol·licituds inicials es van produir a Florida (+2.153), Califòrnia (+979), Indiana (+854), Carolina del Sud (+645) i Virgínia (+408), mentre que les majors disminucions van tenir lloc a Michigan (-2.847), Texas (-1.952), Nova Jersey (-1.010), Geòrgia (-979) i Puerto Rico (-779).

Noticias relacionadas

contador