bandera eeuu 1200x800

El Departament de Comerç dels EUA ha revisat aquest dimecres el creixement del PIB del quart trimestre, i ho ha fet a la baixa, fins al 3,2% en taxa interanual, enfront del 3,3% que havia donat la primera lectura. Aquesta revisió s'ha ubicat per sota de la previsió de consens, que esperava que es mantingués al 3,3%.

La lectura coneguda aquest dimecres "es basa en dades font més completes que les disponibles per a l'estimació 'anticipada' publicada al mes passat", i redueix la taxa de creixement de l'economia nord-americana a causa d'"una revisió a la baixa de la inversió privada" en inventaris que va ser parcialment compensada per revisions a l'alça de la despesa dels governs estatals i locals i de la despesa dels consumidors”.

En comparació amb els nivells del darrer trimestre del 2022, el creixement del PIB va reflectir "augments en la despesa dels consumidors, les exportacions, la despesa dels governs estatals i locals, la inversió fixa no residencial, la despesa del govern federal i la inversió fixa residencial que van ser parcialment compensats per una disminució en la inversió en inventaris privats". Les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, van augmentar.

Tot i que es manté en fase expansiva, l'economia nord-americana s'ha desaccelerat a finals de l'any passat, després de registrar un creixement del 4,9% al tercer trimestre. Aquest menor avenç es deu a "una desacceleració de la inversió privada en inventaris i de la despesa del govern federal, així com de la inversió fixa residencial, la despesa dels consumidors i les importacions".

L'índex de preus de les compres internes brutes va augmentar un 1,9% al quart trimestre, sense canvis respecte a l'estimació anterior. Per la seva banda, l'índex de preus PCE va augmentar un 1,8%, després de ser revisat a l'alça en 0,1 punts, igual que va passar amb l'indicador de la inflació subjacent, que n'ha vist elevat el creixement fins al 2,1%.

Els ingressos personals en dòlars corrents van augmentar en 219.500 milions de dòlars al quart trimestre, xifra que suposa una revisió a la baixa de 5.400 milions de dòlars respecte a l'estimació anterior. Mentrestant, l'ingrés personal disponible va augmentar en 202.500 milions de dòlars, o un 4%, després de revisar-lo a la baixa en 9.200 milions de dòlars.

Finalment, l'estalvi personal va ser de 809.200 milions de dòlars al trimestre final de l'any, xifra que suposa 22.400 milions menys respecte a l'estimació anterior, mentre que la taxa d'estalvi personal (estalvi personal com a percentatge de l'ingrés personal disponible) va ser del 3,9%, per sota del 4% anticipat a la primera lectura.

Els analistes d'Oxford Economics consideren que aquesta revisió no tindrà un impacte excessiu sobre la política monetària del país, ja que "la Reserva Federal ha emfatitzat que l'economia no necessita afeblir-se per retallar els tipus d'interès, sinó que depèn de la seva confiança que la inflació encara avança cap al seu objectiu del 2%”.

"El nostre pronòstic per al creixement del PIB real aquest any està per sobre del consens, però una mica més feble que el consens el 2025. Encara que el clima va causar estralls en algunes de les dades del gener, incloent-hi les vendes al detall, la construcció i la venda d'habitatges, els riscos encara s'inclinen cap al costat positiu per al creixement a principis d'aquest any”, afegeixen.

contador