• El país va arribar al 2,2% del PIB durant el primer trimestre d'aquest any
Wilbur Ross, inversor, experto, guru
El secretari de Comerç dels EUA, Wilbur Ross

Els EUA no creixerà al ritme projectat pel govern aquest 2017. L'economia nord-americana no aconseguirà expandir-se fins l'objectiu del 3% que s'ha fixat l'administració del president nord-americà, Donald Trump, ja que no es podran implementar totes les polítiques fiscals i econòmiques amb la velocitat desitjada pels membres del seu gabinet. Així ho ha reconegut el secretari de Comerç, Wilbur Ross, en una entrevista amb 'Reuters'.

El Producte Interior Brut va augmentar fins al 2,2% el primer trimestre de l'any en termes anuals, lluny encara de la marca que la flamant administració pretenia aconseguir aquest any. Un ritme d'expansió de l'economia que no s'aconsegueix des de juliol de 2015 i que tampoc es veurà aquest 2017 a causa que no s'han pogut implementar les noves polítiques en matèria de regulacions, impostos, energia i comerç, assenyala Ross. El secretari de Comerç culpa les traves del Congrés que "ho ha alentit tot, ja que no tenim ni tan sols la meitat de la gent als seus llocs".

El creixement del 3% només es podrà aconseguir durant l'any posterior a la data en què totes les mesures que ha anunciat Trump estiguin funcionant

Ross també ha confessat que el creixement del 3% només es podrà aconseguir durant l'any posterior a la data en què totes les mesures que ha anunciat Trump i que oferiran un impuls a l'economia estiguin funcionant.

MENYS AGRESSIUS EN COMERÇ EXTERIOR

El titular de la Secretaria de Comerç també ha assenyalat que l'administració Trump tractarà d'utilitzar les eines existents per aplicar agressivament les regles comercials i insistir en un tracte més just per als productes nord-americans, en lloc d'adoptar l'enfocament més agressiu que Trump va esgrimir durant la campanya electoral de 2016.

Els comentaris semblen representar un altre pas cap al centre per part de l'administració Trump. Així ho indiquen fets com, per exemple, que Ross reconegui que el dèficit comercial de matèries primeres com el petroli importat són "irreprotxables" i no inherentment dolents.

Aquesta retòrica més amable es palpa també en el gir a l'hora de renegociar acords existents com el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA per les sigles en anglès) que Ross ha explicat que encara s'està valorant si dividir en acords bilaterals amb Canadà i Mèxic o mantenir l'acord a tres bandes.

Altres promeses de Trump com l'aplicació d'aranzels a productes importats per castigar les empreses que competeixen de manera injusta amb els EUA també han suscitat preocupació entre els socis comercials del país. Ross, però, s'ha esforçat a dissipar la por al proteccionisme i ha assenyalat que l'administració Trump no tracta de restringir el comerç activament amb les seves accions.

Preguntat per si la fortalesa del dòlar és un problema per assolir els objectius comercials dels Estats Units, Ross ha dit: "No crec que sigui tant el fet que el dòlar sigui massa fort com el fet que les altres monedes siguin massa febles".

I ha afegit que el Departament de Comerç se centrarà en "les coses que podem arreglar", com lluitar contra els subsidis estatals estrangers i la competència deslleial en productes per sota del cost als mercats dels Estats Units.

Noticias relacionadas

contador