Els EUA segueix evitant etiquetar la Xina com una nació que manipula la seva moneda. A l'informe semestral que elabora el govern nord-americà i que s'ha presentat aquest dimarts al Congrés, el país ha col·locat nou nacions sota vigilància, entre elles el gegant asiàtic, Japó i Alemanya.
L'administració de Donald Trump considera que aquests països, a més, d'Irlanda, Itàlia, Corea del Sud, Malàisia, Singapur i Vietnam es mantenen sota el focus del Departament del Tresor pels seus excedents comercials amb els EUA i altres indicadors.
A l'informe d'aquest mes de maig, els EUA ha eliminat d'aquesta llista de països sotmesos a escrutini l'Índia i Suïssa, que sí que figuraven a l'edició d'octubre.
Segons una llei de 1988, el Departament del Tresor ha d'informar el Congrés cada sis mesos sobre si algun país està manipulant la seva moneda per obtenir avantatges comercials sobre els Estats Units. Tal troballa podria portar a sancions comercials. Una llei de 2016 va ampliar els criteris que el Tresor havia d'utilitzar per realitzar la seva avaluació.
Cap país ha estat nomenat manipulador de divises des que l'administració Clinton va col·locar l'etiqueta sobre la Xina el 1994. Durant la campanya de 2016, Donald Trump es va comprometre a qualificar el país asiàtic com a manipulador de divises tan aviat com assumís el càrrec. Però fins ara, l'administració ha deixat passar cinc oportunitats per fer-ho a l'informe monetari bianual.
"El Departament del Tresor està treballant vigorosament per aconseguir un major creixement i garantir que el comerç s'expandeixi d'una manera que ajudi els treballadors dels Estats Units", va dir el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, en un comunicat. "El Tresor pren seriosament qualsevol pràctica monetària potencialment injusta".
A l'últim informe, el departament va ampliar la llista potencial de nacions sota supervisió del gairebé una dotzena fins a 21 en reduir el llindar de consentiment en àrees com ara la mida del superàvit comercial del país amb els Estats Units, la mida del superàvit comercial amb el món i el nombre de vegades que el país intervé als mercats de divises.