ep trabajador del sector textil
UGT

El mercat laboral dels Estats Units repunta al maig després de la creació de 272.000 llocs de treball, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sobre dels 165.000 llocs de treball de l'abril, i de la previsió de consens, que n'anticipava 185.000.

La taxa d'atur, per la seva banda, s'ha incrementat fins al 4% i ha marcat la primera vegada que supera aquest nivell des del gener del 2022, mentre que el nombre d'aturats s'ha elevat fins als 6,6 milions. Aquest augment s'ha produït malgrat que la taxa de participació a la força laboral ha caigut fins al 62,5%, des del 62,7% del mes anterior.

Pel que fa als salaris, els ingressos mitjans per hora també han estat superiors al que s'esperava, amb un augment del 0,4% al mes i del 4,1% en taxa interanual. Les estimacions apuntaven a una pujada del 0,3% i del 3,9%, respectivament.

Durant el cinquè mes de l'any, el creixement de l'ocupació s'ha concentrat en l'atenció de la salut (+68.000) el govern (+43.000) i l'oci i l'hostaleria (+42.000), d'acord amb les recents tendències. Els tres sectors han representat més de la meitat dels guanys.

Altres àrees que també han registrat un avenç significatiu han estat els serveis professionals, científics i tècnics (+32.000), l'assistència social (+15.000) i el comerç al detall (+13.000).

En canvi, l'ocupació ha mostrat pocs o cap canvi en altres indústries importants, incloent-hi la mineria, pedreres i extracció de petroli i gas, construcció, fabricació, comerç a l'engròs, transport i emmagatzematge, informació, activitats financeres i altres serveis.

"Sembla poc probable que l'informe d'ocupació del maig canviï les regles del joc en termes de les perspectives de política de la Reserva Federal. Com es podia esperar, els membres del FOMC continuen atorgant més pes al costat de la inflació del doble mandat, i és probable que reiterin la setmana que ve que encara han d'obtenir la 'confiança' que busquen en un retorn cap a l'objectiu del 2% per permetre la primera reducció de tipus que s'aplicarà”, valora Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone.

Per Naeem Aslam, cap d'inversions de Capital Markets, "aquesta publicació de dades ha tancat les discussions sobre una possible retallada de les taxes d'interès al juliol i ha provocat discussions sobre limitar la política per acostar la inflació a l'objectiu de la Reserva Federal" .

"Recentment, les dades del mercat laboral nord-americà han mostrat alguns signes de debilitament, cosa que recolza les discussions sobre retallades de taxes a la segona meitat del 2024, però aquest resultat probablement restarà força a aquesta conversa", subratlla Ryan Brandham, director de mercats de capital globals de Validus Risk Management.

I afegeix que “la Reserva Federal ha mostrat paciència en esperar la confiança que la inflació tornarà completament al seu objectiu abans d'assenyalar retallades de taxes, i aquesta cautela sembla justificada”.

Noticias relacionadas

contador