ep archivo   un joven trabajador dentro de una fabrica de calzado
CAIB - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units ha millorat menys del que s'esperava a l'agost amb la creació de 142.000 llocs de treball, segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La dada s'ha situat per sobre de les 89.000 ocupacions del juliol, revisades a la baixa des de 114.000, i per sota de la previsió de consens, que n'anticipava 160.000.

La xifra coneguda aquest divendres també empitjora les dades de la consultora privada ADP, que en un informe publicat aquest dijous xifrava en 99.000 la creació de llocs de treball al llarg del vuitè mes de l'any.

La taxa d'atur, per la seva banda, ha caigut fins al 4,2%, des del 4,3% anterior, mentre que el nombre de desocupats s'ha ubicat als 7,1 milions. Aquestes mesures són més grans que fa un any abans, quan la taxa de desocupació va ser del 3,8% i el nombre de desocupats va ser de 6,3 milions.

A l'agost, la taxa de participació de la força laboral ha estat del 62,7%, igual que al juliol, i la relació ocupació-població també s'ha mantingut al 60%, i acumula descensos de quatre dècimes pel que fa el curs.

Així mateix, els guanys de mitjana per hora han pujat un 0,4% a l'agost, per sobre del 0,3% que anticipaven les previsions de consens, i un 3,8% més respecte a l'any anterior, fet que suposa un augment des del 3,6% del juliol.

Durant el vuitè mes de l'any, la creació d'ocupació "va estar en línia amb el creixement mitjà dels últims mesos, però va estar per sota de la mitjana mensual de 202.000 durant els 12 mesos anteriors", assegura l'organisme que difon les dades. Les contractacions es van concentrar, principalment, en la construcció i cura de la salut.

En concret, l'ocupació a la construcció va augmentar en 34.000 persones a l'agost, superior a l'augment mensual mitjana de 19.000 durant els 12 mesos anteriors. La construcció pesada i d'enginyeria civil va sumar 14.000 nòmines noves, mentre que els contractistes comercials no residencials van continuar amb la tendència a l'alça (+14.000).

L'atenció mèdica va afegir 31.000 llocs de treball, aproximadament la meitat dels 60.000 que va fer de mitjana durant l'últim any, i la contractació va estar liderada pels serveis d'atenció mèdica ambulatòria (+24.000) i els hospitals (+10.000).

Al costat contrari, l'ocupació al sector manufacturer va disminuir a l'agost (-24.000), cosa que reflecteix una caiguda de 25.000 a les indústries de béns no peribles. Tot i això, el sector ha mostrat "pocs canvis nets" en la seva contractació al llarg de l'any.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

A l'hora d'analitzar aquestes dades, Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone, assegura que "l'informe del mercat laboral nord-americà de l'agost va presentar un panorama una mica heterogeni de la situació de l'ocupació", ja que mentre la creació de llocs de treball va sorprendre a la baixa, "en una nota més positiva, la desocupació va caure al 4,2%, en revertir-se un grau de debilitat temporal relacionada amb el clima al juliol, mentre que la participació es va mantenir sense canvis al 62,7%, amb prou feines per sota dels màxims del cicle".

"Tot això contribueix poc a aclarir el debat sobre la reunió de la Reserva Federal del setembre. Els coloms assenyalaran un ritme de refredament del creixement de les nòmines generals com a possible raonament per a una retallada de 50 punts bàsics. Mentrestant, els falcons assenyalaran raonablement la falta d'un refredament més gran en comparació amb l'informe del juliol i el ràpid creixement dels guanys com a raons per iniciar el cicle de normalització amb un moviment més modest de 25 punts bàsics", detalla.

Per part seva, Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, apunta que "l'informe sobre l'ocupació revela dues conclusions clau: la Reserva Federal no ha comès errors en matèria de polítiques i el mercat laboral no està col·lapsant".

"Com que les dades mostren un mercat laboral més fort i una caiguda en la taxa d'atur, la tasca de la Reserva Federal és clara: mantenir el rumb actual i deixar que les xifres parlin", considera.

contador