Els EUA han confirmat el creixement del PIB al 3% en taxa interanual al segon trimestre i mantenen la dada llançada per la segona lectura, segons ha donat a conèixer l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç. Aquest moviment s'ha ubicat en línia amb el que anticipava el consens, que havia previst que romandria sense canvis.
L'estimació publicada aquest dijous "es basa en dades més completes que les disponibles" al mes passat i reflecteix, principalment, "les revisions a l'alça de la inversió privada en inventaris i de la despesa del govern federal". Les importacions, que són una resta al càlcul del PIB, s'han elevat.
En comparació amb el primer trimestre, “l'acceleració del PIB real al segon trimestre va reflectir principalment un repunt de la inversió en inventaris privats i una acceleració de la despesa dels consumidors. Aquests moviments es van veure compensats en part per la caiguda de la inversió fixa residencial", ha detallat l'organisme.
D'aquesta manera, la primera economia del món accelera des del primer trimestre, un període durant el qual el PIB va créixer l'1,6%, revisat a l'alça des de l'1,4%.
Així mateix, l'índex de preus de les compres internes brutes ha augmentat un 2,4% al segon trimestre, igual que l'estimació anterior. L'índex de preus de despeses de consum personal (PCE, per les sigles en anglès) s'ha incrementat un 2,5%, la mateixa dada que al mes passat. Excloent-ne els preus dels aliments i l'energia, l'índex de preus PCE s'ha elevat un 2,8%, igual que a l'estimació anterior.
Els ingressos personals en dòlars corrents han crescut en 315.700 milions de dòlars al segon trimestre, una revisió a l'alça de 82.100 milions de dòlars respecte a l'estimació anterior. L'augment ha estat motivat per increments en les remuneracions i els ingressos de transferències personals corrents.
D'altra banda, els ingressos personals disponibles han augmentat 260.400 milions de dòlars, o un 5,0%, al segon trimestre, una revisió a l'alça de 77.300 milions de dòlars respecte a l'estimació anterior.
Per als experts d'Oxford Economics, "les revisions no fan més que reforçar la nostra convicció que l'economia nord-americana continuarà expandint-se a un ritme acceptable durant el proper any, cosa que suggereix que és poc probable que les condicions del mercat laboral es deteriorin notablement a partir d'ara”.
"Creiem que això impulsarà els funcionaris de la Reserva Federal a aplicar una sèrie més gradual de retallades de les taxes d'interès als propers trimestres", afegeixen des de la companyia britànica.
DADES D'ATUR SETMANAL
Aquest dijous també s'han publicat les sol·licituds setmanals de desocupació, que han caigut fins a les 218.000 peticions a la setmana del 20 de setembre, el nivell més baix en quatre mesos, des de les 222.000 dels set dies previs. La dada s'ha situat per sota de les 225.000 sol·licituds estimades pel mercat.
Per estats, els majors increments s'han donat a Texas (+2.216), Nova York (+1.842), Califòrnia (+1.108), Geòrgia (+1.014) i Michigan (+787), mentre que les caigudes més importants s'han registrat a Massachusetts (-1.969), Wisconsin (-794), Connecticut (-569), Nebraska (-517) i Louisiana (-224).
Pel que fa a les sol·licituds de prestacions regulars, s'han anotat un ascens fins a les 1.834.000, des de les 1.821.000 anteriors.
"Les sol·licituds inicials de subsidi per desocupació van caure al nivell més baix en més de quatre mesos, però no podem treure conclusions concretes d'aquesta caiguda d'una setmana perquè és possible que hi hagin influït factors estacionals. És probable que la Reserva Federal baixi les taxes 50 punts bàsics més aquest any per preservar les condicions actuals del mercat laboral i les dades de sol·licituds d'una setmana no alteren aquesta situació”, conclouen a Oxford Economics.