- Els majors damnificats: les empreses exportadores si l'eventual república catalana queda fora de la UE
- El 70% de la inversió estrangera arriba d''els vint-i-vuit'
Malgrat que tota la logística que envolta el referèndum de Catalunya que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que convocarà l'1 d'octubre, encara és un misteri, diverses empreses i bancs d'inversió ja s'han posat mans a l'obra per elaborar informe de les seves previsions davant d'una eventual independència no acordada de la regió. Si fa pocs dies era Citi que tractava de donar resposta a la preocupació entre els inversors davant la inestabilitat que podria sorgir de la votació, ara el banc holandès ING alerta que el 'Catalexit' tindrà pitjors conseqüències que el Brexit.
Segons l'entitat, la ruptura de Catalunya amb l'Estat derivaria en un "prolongat període d'inestabilitat" els efectes serien "proporcionalment pitjors" que els del divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). Si hi ha independència, els experts d'ING subratllen que serà "el sector privat que pagarà fonamentalment les conseqüències". A l'informe "Catalunya, el cost de ser solter", l'economista Geoffrey Minne, assenyala que l'efecte més immediat serà una caiguda en el consum domèstic. Recorda l'expert que, segons dades de Metroscopia, un 62% de catalans està preocupat pel futur de la regió i argumenta que si "aquesta preocupació es converteix en pànic, la situació es pot complicar amb controls de capital".
La incertesa entre els consumidors es veurà seguida de dubtes entre els inversors ja que "qualsevol percepció de risc polític pot afectar les entrades de fons estrangers", afegeix l'economista d'ING, que dóna per fetes les turbulències polítiques després de la declaració d'independència i la consegüent sortida de la UE.
L'abandonament de l'Europa dels 'vint-i-vuit' fa molt difícil la permanència de la regió al mercat europeu, prossegueix l'analista de l'entitat holandesa, cosa que provocarà que "la inversió es pot acabar redirigint fora de la regió", explica Minne. El 70% de les inversions internacionals a la comunitat autònoma arriben dels 'vint-i-vuit', injeccions de capital que considera que s’alentirien o frenarien indefinidament davant un estatus d'exclusió del mercat europeu.
43.000 milions d'euros en exportacions de Catalunya a la UE, en escac per la independència
PÀNIC ENTRE ELS EXPORTADORS
Les empreses exportadores a la UE patiran dramàticament la pèrdua d'afiliació europea de la regió. Més si es té en compte que la potència exportadora de Catalunya -que s'ha incrementat un 8% durant els últims dos anys- es concentra a la UE, els estats membres reben un 65% de les vendes exteriors totals de la regió. Són a prop de 43.000 milions d'euros, comparats amb els poc més de 22.000 milions que la comunitat autònoma exporta a la resta del món.
Per posar només un exemple, el 2016, les vendes catalanes només a Portugal van superar la suma de les exportacions als EUA, la Xina i el Japó. El país lusità és el quart soci comercial de Catalunya, per sota d'Alemanya, França i Itàlia i per sobre del Regne Unit. A aquestes xifres cal sumar-hi el consum intern de productes catalans al mercat estatal, on la regió ven un 45% de la seva producció. L'abandonament del mercat comunitari, matisa l'economista de l'entitat amb seu a Amsterdam, "suposaria la imposició d'aranzels i l'increment dels costos administratius de les companyies".
La conclusió de l'economista d'ING és que "construir una república catalana pot arribar a ser un projecte molt car, ja que l'estatus del nou país queda en mans de la bona voluntat dels governs europeus (incloent-hi l'espanyol)". Minne, que no és gens optimista amb el desenllaç, assenyala que "el cost econòmic per a Catalunya pot excedir proporcionalment el que el Regne Unit haurà d'assumir per la ruptura amb el bloc comunitari a llarg termini".
ABANDONAR LA UE NO ÉS TAN FÀCIL
A moltes d'aquestes qüestions responen des de la Assemblea Nacional Catalana (ANC). Eric Blanes, secretari nacional de l'entitat sobiranista, assegura que si alguna cosa deixa patent el procés de sortida del país britànic del bloc europeu és que és "realment difícil quedar fora de la UE", cosa que alimenta el seu argumentari que una Catalunya independent tornaria a la unió tot i quedar-se’n "transitòriament exclosa". De fet, equipara el cas català amb el d'unificació Alemanya, però al revés, un esdeveniment "que es produeix de la nit al dia i després es van establint acords i concretant tots els aspectes".
Explica Blanes que si es deriva en una inestabilitat política i econòmica al si de la UE i l'Eurozona, juga en contra dels interessos dels estats membres, d'Espanya i, per descomptat de Catalunya. Per aquest motiu es mostra segur que "es reconeixerà la nova realitat i es pressionarà Rajoy perquè s'avingui a negociar perquè serà favorable per a totes les parts implicades".
En aquest sentit, el bloc separatista confia plenament que, amb la victòria del 'sí' a la mà, seran els països veïns i les institucions comunitàries que forçaran Rajoy a seure a la taula de negociacions. Blanes fa seves les paraules del representant permanent de Catalunya a la UE, Amadeu Altafaj, que, en un article d' 'El Punt Avui', considera que la solució vindrà "de fora" i "forçada per les institucions europees".