ep el presidente del consejo general de economistas de espana valentin pich en una imagen de archivo
Alberto Ortega - Europa Press

El Consell General d'Economistes ha revisat a l'alça la previsió de creixement de l'economia espanyola en una dècima per al 2023, i ha col·locat l'estimació del Producte Interior Brut (PIB) al 2,4%. Alhora, mantenen a l'1,7% la seva projecció de creixement per al 2024.

"Els mals auguris de recessió previstos per a l'últim trimestre sembla que s'estan allunyant, entreveient una lleugera millora en la desacceleració, com a conseqüència de l'empenta que està tenint la demanda interna, per l'increment de la població activa amb capacitat de consum i la contenció" de la inflació, així com per la prolongació de la temporada turística, cada cop més desestacionalitzada", assenyalen.

Pel que fa als preus, estimen que la inflació general se situarà de mitjana a l'entorn del 3,7% aquest any. Ja de cara al 2024, asseguren que, tenint en compte que està previst que es retirin les mesures antiinflació, i sense tenir certesa del moment quan es produirà aquesta retirada de les mesures, “és difícil estimar l'impacte que aquests tindran als preus".

Pel que fa al mercat laboral, apunten que l'ocupació està donant senyals de resistència.

Sobre el deute públic, la seva previsió és que a final d'any se situï al 108,6%, xifra que suposa 9 dècimes menys que a la previsió anterior, motivat fonamentalment per l'increment previst del PIB a final d'any. El dèficit públic, per part seva, creuen que s'anirà moderant, ajudat per l'increment de la recaptació i per la contenció de la despesa, de manera que calculen que a final d'any se situï al 3,8%.

"La incertesa pels conflictes geopolítics, tant a Europa per la guerra a Ucraïna com al Pròxim Orient, fa que les perspectives per al 2024 siguin incertes atès el fràgil equilibri en què es mantenen les principals economies, molt obertes i per tant molt susceptibles davant qualsevol situació adversa", conclouen.

Noticias relacionadas

contador