- König ha defensat les decisions preses per aconseguir que el banc tingués l'activitat "normal" bancària al dia següent
Elke König, presidenta de la Junta Única de Resolució (JUR), ha comparegut aquest dilluns a la Comissió d'Investigació per valorar la resolució que es va escometre sobre Popular el passat mes de juny i la seva posterior venda a Santander, el que va permetre evitar " riscos "per a l'estabilitat financera.
"La JUR, juntament amb el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), va decidir que, a caisa de la situació, l'eina de venda del negoci era la més efectiva per assolir els objectius de la resolució i evitar riscos per a l'estabilitat financera", ha apuntat la màxima responsable de la JUR.
Al seu torn, la presidenta de la JUR ha explicat que tenia dues opcions. La primera d'elles era resoldre el banc o esperar que acabés reclamat al concurs de creditors. Segons la seva versió, es va escollir la primera opció perquè l'entitat bancària no "perdés la seva llicència bancària i pogués continuar amb les seves activitats bancàries al dia següent".
La presidenta de la JUR ha explicat que la decisió de resoldre el banc es va prendre "en un temps raonable" i es va tractar d'una "acció àgil" per protegir les funcions essencials del banc i evitar riscos per a l'estabilitat financera.
Durant el procés de presa de decisions de la resolució va participar "plenament" el FROB -el president del qual, Jaume Ponce, ha estat present durant la compareixença- que, posteriorment, es va encarregar d'executar la resolució, ha destacat König.
Quan ha estat qüestionada sobre la viabilitat del Banc Popular va tancar ràpidament aquesta qüestió. "El Banc Popular va superar els tests d'estrès correctament i era solvent". "El problema de liquiditat era perquè Popular necessitava sortir al mercat per si mateixa".
TRANSPARÈNCIA A LA INFORMACIÓ DEL POPULAR
La manca de transparència ha estat una de les qüestions més reprovades per la Comissió. La presidenta de la Junta Única de Resolució va ser qüestionada per aquesta raó amb la qual es va realitzar l'operació de compra venda. "La confidencialitat és un factor important al sector bancari. No és possible treure a la llum totes les operacions dels bancs, ja que podria alterar el futur dels bancs", ha argumentat.
En relació a l'entrevista que va mantenir amb Bloomberg en què es qüestionava la solvència de Popular ha deixat clar que no va afectar els mercats. "Jo només em vaig limitar a dir que no podia fer comentaris". Quant a la informació de Reuters, König ha reconegut que s'ha investigat dins de l'organisme per saber d'on el periodista en qüestió va poder aconseguir dades noves, però no ha aclarit si era o no verídica.
Pel que fa a la raó per la qual es va decidir contractar amb Deloitte, König va recalcar que "estem obligats a contractar un expert extern. Obrim un concurs i vam tenir en compte que es pogués fer amb agilitat. És cert que el nostre principal obstacle són els conflictes d'interessos. Hi havia un altre candidat, però per aquesta raó no es va signar l'acord".