ep fmi
TWITTER - Archivo

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha avisat que un increment de l'1% de la inversió pública pot impulsar en 2,7 punts percentuals el PIB i generar més de 30 milions d'ocupacions a les economies avançades i emergents. És el nou escenari que ha proposat l'organització internacional per abordar l'emergència sanitària de la pandèmia de coronavirus i brindar a llars i empreses vulnerables un salvavides durant la crisi.

La institució assenyala a l'última edició del seu informe 'Monitor Fiscal' que la inversió pública té un paper central, ja que un augment a les economies avançades i emergents podria ajudar a reactivar l'activitat econòmica del col·lapse mundial i a la creació, a curt termini, de milions de llocs de treball directes i de milions més d'indirectes durant un període més llarg.

El director del Departament d'Assumptes Fiscals de l'FMI, el portuguès Vitor Gaspar, ha afirmat que "augmentar la inversió pública un 1% del PIB podria enfortir la confiança en la recuperació i impulsar el PIB en un 2,7%, la inversió privada en un 10% i l'ocupació en un 1,2% si les inversions són d'alta qualitat i si la càrrega del deute públic i privat existent no afebleix el resposta del sector privat a l'estímul".

En el cas de les economia avançades i emergents, l'FMI estima que el multiplicador fiscal aconsegueix en dos anys un màxim per sobre de 2, per la qual cosa augmentar la inversió pública en un 1% del PIB en aquestes economies crearia 7 milions de llocs de treball directament i entre 20 milions i 33 milions de llocs de treball en general si es consideren els efectes macroeconòmics indirectes.

D'aquesta manera, la institució calcula que per cada milió de dòlars gastat en infraestructures tradicionals el potencial de creació d'ocupacions oscil·la entre 2 i 8 nous llocs de treball, mentre que el potencial s'eleva a entre 5 i 14 ocupacions per cada milió gastat en I+D, electricitat verda i edificis eficients.

Noticias relacionadas

contador