- La UE va aprovar durant la cimera del 15 de desembre una directiva per acabar amb l'anonimat dels usuaris dels proveïdors de 'moneders' virtuals i de les plataformes d'intercanvi
Després que s'hagi fet públic que el Departament del Tresor dels EUA ha creat un equip de treball específic sobre monedes digitals, la directora de la branca que lluita contra el delicte fiscal, la Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), Sigal Mandelker, ha declarat davant el Senat nord-americà que combatran les amenaces que presenten aquests actius. En concret, aquest organisme, que persegueix el crim financer, investigarà les activitats il·lícites de les plataformes d'intercanvi d'actius virtuals encara que estiguin ubicades a l'estranger.
El Tresor incrementarà els seus esforços per combatre el seu potencial ús com a mitjà de rentat de diners, ja que a causa de l'anonimat dels comptes a les plataformes d'intercanvi, es fa molt difícil perseguir el blanqueig de capitals. També treballarà per prevenir el finançament d'activitats delictives mitjançant el bitcoin i altres monedes virtuals. En definitiva, buscarà que s'identifiquin els usuaris de les plataformes.
Durant el seu testimoni, Mandelker ha declarat que la millora de les lleis per combatre els dos delictes és una de les mesures que ha pres el Departament sota la direcció de Steven Mnuchin per regular l’"amenaça de les monedes digitals que està en constant evolució".
Les institucions financeres han d'implementar controls per garantir que compleixin amb les noves reglamentacions que inclouran una nova llei de "diligència deguda" que entrarà en vigor al maig de 2018, ha explicat la directora del FinCen. Les plataformes d'intercanvi de monedes digitals se situen sota aquest paraigües, ha puntualitzat Mandelker, que ha detallat com la Xarxa de Delictes Financers del Departament del Tresor (FinCEN) treballarà amb aquestes empreses per garantir que els criminals no puguin usar moneda digital per transferir fons.
"Per garantir que els proveïdors i intercanvis de monedes virtuals coneguin les regles i les segueixin, la FinCEN ha prioritzat el compromís amb aquestes entitats i examinar-les centrant-se en les aproximadament 100 que s'han registrat ean l'agència per tal de poder efectuar transaccions", ha explicat. No obstant això, també ha indicat que està en els plans de l'organisme sotmetre sota el seu escrutini la resta de plataformes, de manera que perseguirà possibles delictes encara que siguin a l'estranger.
L'agència s'ha associat amb el Servei d'Impostos Interns dels EUA per recomanar accions a aquests intercanvis per complir millor amb les regulacions existents, ha prosseguit Mandelker. I també ha assenyalat que els Estats Units està cooperant amb altres països per regular les monedes digitals en general.
LA UNIÓ EUROPEA TAMBÉ OBLIGA A POSAR FI A L'ANONIMAT
Per exemple, la Unió Europea (UE) està en el procés de desenvolupar regulacions més estrictes perquè les institucions financeres previnguin el finançament del terrorisme. A mitjans de desembre, el club europeu va donar 18 mesos als seus estats membres perquè la nova directiva comunitària sorgida de la cimera del 15 de desembre sobre les plataformes d'intercanvi de monedes digitals s'inclogui a la legislació de cada un d'ells.
Mentrestant, els països han arribat a un acord marc per perseguir els crims financers i l'evasió d'impostos que col·loca el bitcoin al centre de les noves directrius. Així, l'acord dibuixa normes més estrictes per prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme amb el bitcoin i les altcoins, sota l'empara de l'anonimat que ofereixen, fins ara, les cases de comerç de monedes virtuals. Tant aquestes plataformes com els proveïdors de 'moneders' per a les divises virtuals han d'identificar els seus usuaris, segons les noves regles que ara han de ser formalment adoptades pels estats de la UE i els legisladors europeus en el termini d'un any i mig.