ep archivo   varios pasajeros en la terminal t4 del aeropuerto adolfo suarez   madrid barajas
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA) ha destacat en la seva 'anàlisi de mercat de passatgers' que al mes de juny passat es "va mantenir l'impuls de creixement" del trànsit global als aeroports després de la crisi de la covid-19, amb un increment interanual del 31%.

L'organisme assenyala, a més, que el volum global als aeroports es troba ara al 94,2% respecte als nivells anteriors a la covid-19. Si observem les dades del primer semestre, s'ha produït un increment del 47,2% respecte al mateix període de l'any 2022.

El principal impuls de les dades del juny del 2023 s'observa en el creixement del trànsit internacional, que va incrementar un 33,7%, enfront de la pujada del 27,3% del trànsit domèstic.

EL CREIXEMENT ÉS DISPAR

Aquest creixement s'ha detectat a totes les regions del món, encara que amb notables disparitats. El major increment s'ha pogut observar a Àsia-Pacífic, les aerolínies del qual van augmentar el nombre de passatgers un 128,1% el juny del 2023 gràcies al fet que els seus aeroports van incrementar la seva capacitat un 115,6%. A una distància considerable es troba Àfrica, la segona regió que més va créixer, un 34,7%.

Les aerolínies de l'Orient Mitjà van experimentar una pujada del 29,2%, gràcies a l'increment de la capacitat dels aeroports del 25,9%. La regió d'Amèrica del Nord va incrementar el trànsit un 23,3% durant aquest període. La regió europea és la que va experimentar una pujada menor, un 14%.

Davant d'aquestes dades, el director general de la IATA, Willie Walsh, va destacar aquestes dades com a positives gràcies a un "fort inici de la temporada de viatges d'estiu a les regions del nord", encara que "podrien ser millors". Això és perquè "la demanda va superar l'oferta" per part de les aerolínies i que alguns avions s'han hagut de quedar a terra esperant parts de recanvi. Els problemes a les cadenes de subministrament són la principal causa d'aquesta situació.

contador