dl germany bundestag flag parliament federal republic deutschland german generic unsplash
Sharecast / Maheshkumar Painam via Unsplash

El sentiment econòmic d'Alemanya millora notablement a l'octubre. Segons l'índex del Centre d'Investigacions Econòmiques Europees de Leibniz (ZEW), les expectatives pugen a -1,1 des del -11,4 el setembre, superant les previsions i augmentant per tercer mes consecutiu. "Sembla que s'ha tocat fons". Tot i això, la valoració de la situació econòmica amb prou feines ha canviat.

De fet, l'índex de situació actual va caure lleument al -79,9, enfront del -79,4 anterior, superant les estimacions.

"Les expectatives econòmiques més grans van de la mà amb la previsió d'una caiguda més gran de les taxes d'inflació i el fet que més de tres quartes parts dels enquestats esperen ara tipus d'interès estables a curt termini a la zona euro", afirma el president del ZEW, Achim Wambach.

Tot i això, afegeix que "factors negatius com el conflicte d'Israel, que els enquestats van citar com a motiu de la seva previsió de creixement revisada a la baixa, no van tenir una forta influència en les perspectives generals més optimistes".

Els analistes de Pantheon Macroeconomics comenten que l'índex de condicions actuals va continuar la caiguda que registra des de l'abril, "la qual cosa reflecteix condicions encara recessives a l'economia més gran de la zona euro al començament del quart trimestre". Creuen que això "no augura res de bo per al nostre càlcul que el Producte Interior Brut (PIB) alemany es recuperi al quart trimestre, després de caure al tercer".

Tot i això, l'índex general d'expectatives suggereix que els enquestats esperen que la situació econòmica a Alemanya millori durant els propers sis mesos. "En altres paraules, aquestes xifres indiquen que s'acosta un repunt, però potser una mica més tard del que s'esperava", diuen, matisant que "qualsevol recuperació no serà impressionant, sobretot perquè les dades de les enquestes segueixen sent moderades". "Advertim que els riscos probablement s'inclinin cap a una nova debilitat de les expectatives, a mesura que les accions i altres actius de risc es vegin pressionats durant els propers mesos", afegeixen.

D'altra banda, l'índex d'expectatives de la zona euro mostra optimisme, ja que puja a 2,3 l'octubre, des de -8,9 de setembre. Per contra, l'índex de situació actual empitjora considerablement, fins a -52,4, enfront de -42,6 del mes anterior.

"La publicació de l'indicador de sentiment econòmic ZEW per a la zona de l'euro va mostrar un panorama mixt: les condicions actuals es deterioren encara més, però els components prospectius milloren notablement, malgrat els atacs a Israel i el risc més gran per als preus de l'energia", exposen a Oxford Economics. Consideren que, "si bé les condicions actuals continuen sent ombrívoles, la millora de les perspectives dona suport a la nostra previsió que el creixement de la zona de l'euro es recuperarà a la segona meitat del 2024".

Noticias relacionadas

contador